Møtte Sør-Afrikas politiske urokråke

 Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte fredag ANC-leder Jacob Zuma i Johannesburg i Sør-Afrika. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX Les mer Lukk

Ap og ANC har vært venner og allierte siden begynnelsen av 1960-tallet, understreket statsminister Jens Stoltenberg da han møtte mannen som kan bli Sør-Afrikas neste president, urokråka Jacob Zuma.

Anklagene om voldtekt og korrupsjon var ikke noe tema da den nyvalgte ANC-lederen tok imot Stoltenberg i Johannesburg fredag.

At Zuma må møte i retten i august, tiltalt for omfattende bedrageri og korrupsjon, bekymrer ham tilsynelatende ikke.

– Grunnloven er klar; alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist, sier Zuma til NTB.

Som ANC-leder er han selvskreven som partiets kandidat i neste års valg, et valg han er like garantert å vinne. En korrupsjonsdom kan imidlertid sette en stopper for urokråkas politiske ambisjoner, men har tror ikke at rettssaken vil virke ødeleggende i valgkampen.

– Jeg får være i retten om dagen og drive valgkamp om kvelden. Dette blir ikke noe problem, sier Zuma.

Enige om Zimbabwe

Krisen i Zimbabwe var derimot et sentralt tema under møtet mellom Zuma og Stoltenberg, og begge understreket det uakseptable ved å holde tilbake resultatet fra presidentvalget i Sør-Afrikas naboland.

– Vi deler syn på dette og krever at valgresultatet straks blir offentliggjort og respektert, sa Stoltenberg etter møtet.

Ingen av dem ville slutte seg til kravet fra Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai om at det er på høy tid at Sør-Afrikas president Thabo Mbeki trekker seg som mekler etter ni resultatløse år.

Tiden er ikke inne

– Jeg vet ikke hvorfor Morgan sier dette, sier Zuma som understreker at han er på god talefot både med opposisjonslederen og presidenten i nabolandet.

Både han og Stoltenberg understreket etter møtet at det er den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC som har utnevnt Mbeki til mekler, og at det derfor må være opp til denne organisasjonen å avgjøre om han skal fortsette som mekler eller ikke.

Zuma har framstått som en betydelig skarpere kritiker av Mugabe enn Mbeki, men avviser spekulasjoner om at han selv kan ha en rolle å spille som mekler.

– Tiden er ikke inne for at jeg skal spille noen rolle ennå, sier Zuma.

Rivaler

Mbeki og Zuma har lenge vært politiske rivaler i ANC, med støtte fra henholdsvis venstresiden og høyresiden innen den tidligere frigjøringsbevegelsen. Forholdet mellom de to er langt fra det beste, og det ble ikke bedre da Mbeki i 2005 avsatte Zuma som visepresident som følge av korrupsjonsanklagene.

At Zuma to år senere ble valgt til ANC-leder var et stort nederlag for Mbeki, og forholdet mellom dem er fortsatt anstrengt.

– Jeg ser at mediene omtaler dette som tidligere uvennskap, men jeg er ikke sikker, sier Zuma.

Under møtet med Stoltenberg benyttet ANC-lederen anledningen til å takke for Norges mangeårige støtte i kampen mot apartheid og de nære båndene som har eksistert mellom det norske arbeiderpartiet og ANC opp gjennom årene.

– Vi glemmer ikke dette, sier Zuma.

Møtte Mandela

Jens Stoltenberg og Ingrid Schulerud møtte Nelson Mandela. Foto: Scanpix.

Fredag møtte statsminister Jens Stoltenberg og hans kone Ingrid Schulerud også fredsprisvinner og frihetsforkjemper Nelson Mandela i Sør-Afrika.

Møtet med en aldrende Mandela (89) var en del av programmet under statsministerens pågående Afrika-reise.

Nelson Mandela ble løslatt 11. februar 1990 etter 27 år i fangenskap for sin kamp mot apartheid-regimet i landet gjennom frigjøringsorganisasjonen ANC. Han ble Sør-Afrikas første svarte president i 1994.

Mandela fikk Nobels fredspris sammen med Frederik William de Klerk i 1993. (©NTB)