Leger uten grenser arver Haaken Christensen

 Bildet er fra åpningen av Sal Haaken på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden i 2003, der blant andre drionning Sonja var til stede. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Den kjente kunstsamleren Haaken Christensen testamenterte bort hele sin samling til Leger uten grenser. Arven verdsettes til rundt 200 millioner kroner.

Haaken Christensen kontaktet advokat Lars A. Christensen i mars i fjor med beskjed om at han ønsket å gjøre organisasjonen Leger uten grenser til sin hovedarving.

Den omfattende kunstsamlingen inneholder verker av blant annet Picasso, Jens Johannessen, Johs. Rian og Ludvig Eikaas.

– Meget høy verdi

– Han ringte meg i mars i fjor og spurte om jeg ville kunne hjelpe og lage testamente. Det gjorde jeg, det har jeg en viss erfaring fra. Og da fremkom det at det skulle være Leger uten grenser som skulle være universalarving, sier Lars A. Christensen.

– Det dreier seg blant annet om malerier av Picasso, og de kan gå meget høyt i verdi. Hvis optimistiske beregninger slår til, vil det bli i størrelsesorden 200 millioner kroner. Summen kan også overstige det, sier advokaten.

Bisatt torsdag

Da Haaken Christensen ble bisatt i Frogner kirke torsdag, var det blant annet med en krans fra dronning Sonja. Christensen hadde verken barn eller kone.

– Den umiddelbare reaksjonen er i all hovedsak preget av respekt, ydmykhet og takknemlighet til avdøde, sier nødhjelpskoordinator Rakel H. Ludviksen i Leger uten grenser.

Kunstgaven skulle egentlig gå til Henie Onstad Kunstsenter på Høvik utenfor Oslo, men Christensen ombestemte seg etter en årelang konflikt med kunstsenterets ledelse. (©NTB)