Brustad vil ha orientering om ME-saken

(Foto: Scanpix)
Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) vil invitere Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) for å bli orientert om erstatningssaken fra over 300 ME-pasienter.

– NPE er et frittstående organ, og jeg har ingen mulighet til å gripe inn i behandlingen av enkeltsaker. Men jeg vil understreke at alle som er misfornøyd med behandlingen de har fått, har full mulighet til å klage til pasientklagenemnda, sier Brustad til NTB.

Hun føler et sterkt engasjement for mennesker med ME-lidelser (kronisk utmattelsessyndrom), og sier helsemyndighetene har opprettet et nasjonalt kompetansesenter for ME-syke.

– Vi håper å kunne gi bedre hjelp til de som er syke. Mange har det svært vanskelig, og vi arbeider med å få bedre kunnskap om sykdommen, sier helseministeren.

Hun understreker at svært kritikkverdige ting skjedde den gangen vaksineforsøket ble gjennomført på slutten av 1980-tallet, og sier det ikke er slik vaksineforsøk foregår i dag.

– Jeg vet at NPE innhentet kunnskap om sammenhengen mellom ME og denne vaksinen hos Verdens helseorganisasjons rådgivende komité på vaksiner. Per i dag kan det ikke påvises noen sammenheng, sier Brustad.

Men hvis det skulle komme ny dokumentasjon som viser noe annet enn det ekspertene vet i dag, vil ting selvsagt bli vurdert på nytt, understreker hun. (©NTB)