– En ufattelig tragedie har rammet Ålesund

Fra pressekonferansen i forbindelse med ulykken i Ålesund onsdag. Stående politimester på Sunnmøre, Arne Karoliussen. Sittende fra v. plan- og bygningssjef i Ålesund kommune, Lars Vartdal, brannsjef i Ålesund Geir Thorsen, stabssjef ved Sunnmøre politidistrikt Jon Kåre Flo og politistasjonssjef i Ålesund, Endre Flatvad. (Foto: Kjell Herskedal / Scanpix) Les mer Lukk

– En ufattelig tragedie har rammet Ålesund, fastslo ordfører Bjørn Tømmerdal da han møtte pressen onsdag ettermiddag.

Dagen startet svært dramatisk da den seks etasjer høye boligblokken i Fjelltunvegen 31 kollapset. Fem personer er savnet og to er skadd. 15 ble berget levende ut fra ruinene av den sammenraste blokken. Et stort antall mennesker i en radius på en halv kilometer ble onsdag ettermiddag evakuert fra området, i frykt for en gasseksplosjon.

Kriseberedskap

Ordføreren var i Oslo onsdag, og det var varaordfører Lodve Solholm som ble purret tidlig på morgenen for å iverksette kommunens kriseberedskap. De evakuerte ble tatt hånd om enten på sykehuset eller på Rica Parken Hotel, der det også var et tilbud for pårørende.

Det ble en tung start på dagen for ordfører Tømmerdal, som raskt satte kursen hjem mot Ålesund. Der blir hovedoppgaven nå å sikre omsorg og trygghet for kommunens innbyggere, bistå politiet i deres arbeid og sørge for informasjon.

Politimester Arne Karoliussen ved Sunnmøre politidistrikt opplyste på pressekonferansen onsdag ettermiddag at gasslekkasjen og stadige ras fra fjellet bak har gjort bergingsarbeidet vanskelig. Det har ikke vært mulig for noen å ta seg inn i blokken for å lete etter mulige overlevende.

Ikke livstegn

Politiet har ikke hørt livstegn fra noen.

- Håpet om å finne noen i live svinner naturligvis etter hvert som tiden går, men helt uten håp er det likevel ikke, sier stabssjef Jon Kåre Flo ved Sunnmøre politidistrikt.

Politiet og brannvesenet fikk melding om den sammenraste bygningen ved 4.30-tiden. Frykt for gasseksplosjon gjorde at man ganske raskt valgte å evakuere 40 bygninger i området. Utover dagen utviklet dette seg til en formidabel evakueringsoperasjon. Gassen tok fyr, hele den nederste delen av blokken brant, og det var en stund overhengende fare for eksplosjon.

Brannsjef Geir Thorsen i Ålesund sier at det er umulig å anslå hvor lenge gassen vil brenne, men at dette kan pågå i seks til åtte timer. Tanken inneholdt 4.000 liter propan. Gasstanken var nedgravd. Dette reduserer faren for en voldsom eksplosjon.

De savnede

Uansett kommer ingen inn i bygningene for å starte letearbeidet før brannen er slukket. Det gjelder også spesialistene på sammenraste bygninger fra Oslo Brannvesen. De kom til Ålesund med hunder onsdag formiddag, men deres søk måtte vente i flere timer.

Verken politiet eller andre ville onsdag snakke om hvem som er savnet, men etter det NTB får opplyst dreier det seg om to enslige personer som bodde i to av leilighetene, et samboerpar og datteren til et ektepar som bodde i bygningen. De savnede skal ha bodd i fire leiligheter i ulike etasjer.

Vil ikke spekulere

Onsdagen var ikke dagen for å spekulere på årsaken til den tragiske ulykken. Plan- og bygningssjef i Ålesund kommune, Lars Vartdal, sa på pressekonferansen at byggetillatelse ble gitt i 2002 for ti leiligheter. Alle vilkår for byggetillatelsen er oppfylt, og byggearbeidet forløp normalt.

Overfor NTB bekrefter Vartdal at fjellet bak var undersøkt av geolog på forhånd, og at det var sikret med bolter. Om boltene kan ha vært for korte, vil Vartdal ikke spekulere på. Han vil heller ikke kommentere en teori om at langvarig fuktig vær i vinter fulgt av en plutselig kald periode de siste dagene kan ha ført til frostsprengning, som igjen har ført til fjellraset. (©NTB)