Tilbakeslag for forskningen på aids-vaksine

Tilbakeslag for forskningen på aids-vaksine Les mer Lukk

Det 20 år lange arbeidet med å finne en aids-vaksine er i krise etter at utprøving av den mest lovende testvaksinen langt fra ga de ønskede resultatene.

Tester av to vaksineprøver viser at de ikke bare var ute av stand til å beskytte mot hiv-smitte, men til og med satte folk i større fare for å bli smittet, skriver avisen Washington Post.

Testene har involvert frivillige på fire kontinenter og ble stanset i september i fjor.

De to prosjektene STEP og Phambili brukte samme vaksine laget med grunnlag i et vanlig luftveisvirus kalt adenovirus type 5, som i endret form ble tilsatt deler av hiv-viruset.

Begge studiene ble stanset da forskerne oppdaget av STEP ikke bare var virkningsløs, men også potensielt skadelig.

- Dette er en like stor katastrofe som Challenger-katastrofen, sier Robert Gallo, en av dem som oppdaget hiv-viruset, og sammenligner tilbakeslaget med romferjekatastrofen i 1986.

Forskerne prøver nå å finne ut hva som gikk galt, og de mislykkede resultatene har ført til mange diskusjoner og omfattende selvransaking i forskningsmiljøet.

Det nasjonale folkehelseinstituttet i USA finansierte begge prosjektene og skal til uken foreta en evaluering av vaksineprogrammet.

- Ingen av produktene som foreløpig er under utvikling, har noen realistisk mulighet til å vise seg effektive i testing, sier molekylærgenetikeren Ronald C. Desrosiers ved Harvard-universitetet.

- For øyeblikket vet vi enkelt og greit ikke hvordan vi skal lage en vaksine som vil være effektiv mot hiv. (©NTB)