Krever reaksjon mot Kina

 
<pPresidenten i Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, kom med knallhard kritikk av Kina etter et møte med Dalai Lama fredag.</p

Dharamsala (NTB-AP-AFP):Demokraten Pelosi har lenge vært en skarp kritiker av Kina og er den første høyprofilerte politiker til å møte Tibets åndelige leder, Dalai Lama, etter at opptøyene brøt ut i forrige uke.

– Om frihetselskende mennesker rundt om i verden ikke går ut mot Kina og kineserne i Tibet, har vi tapt all moralsk autoritet når det gjelder menneskerettigheter, sa Pelosi foran flere tusen tibetanere i Dalai Lamas hovedkvarter i Dharamsala, nord i India.

Samtidig oppfordret hun til en internasjonal gransking av opptøyene, men understreket at hun ikke var ute etter å få i stand en boikott av sommer-OL som avholdes i Kina i august.

Gjennom sitt verv som president for Representantenes hus er Nancy Pelosi nummer tre på den amerikanske rangstigen etter president George W. Bush og visepresident Dick Cheney.

– Vi kommer hit på et trist tidspunkt, men vi insisterer på at verden får vite hva som er sannheten inne i Tibet. Kanskje er det karma, vår skjebne, at vi er sammen med dere i en sådan tid. Det er i alle fall vår karma å hjelpe menneskene i Tibet, sa Pelosi i sin tale.

Pelosis møte med Dalai Lama var planlagt lenge før uroen brøt ut i Tibet.

Flere tusen kinesiske soldater har slått hardt ned på demonstrasjoner i fjellandet og ifølge flere kilder er omkring 100 mennesker drept i opptøyene. (©NTB)