Tror det var bin Laden som kom med trussel

 Amerikansk etterretning tror det er al-Qaida-lederen Osama bin Laden som kommer med trusler på et lydopptak som ble lagt ut på interntett onsdag. Her er bin Laden på et arkivfoto fra 1998. Foto: REUTERS/Stringer/Files/SCANPIX Les mer Lukk

Amerikansk etterretning tror det er al-Qaida-lederen Osama bin Laden som snakker på et lydopptak der Europa og Paven blir truet.

- Jeg vet at etterretningsfolk har analysert opptaket, og de tror at det er stemmen til Osama bin-Laden, sier talskvinne for Det hvite hus, Dana Perino torsdag.

I lydopptaket, ble lagt ut på internett onsdag, advarer det som oppgis å være bin Laden om at Europa må regne med å betale dyrt for trykkingen av Muhammed-karikaturene.

Det hevdes at de danske karikaturene er en del av et nytt korstog mot islam og at pave Benedikt XVI har spilt «en stor og langvarig rolle» i dette.

- Ikke overraskende


Påstanden om at paven har vist manglende respekt for islam og profeten er helt grunnløse, sier Federico Lombardi, talsmann for Vatikanet.

Men han legger til at det ikke er overraskende at bin Laden nevner paven.

- Det er naturlig å tro at bin Laden vil slå Vatikanet og paven sammen med alle sine antatte fiender, sa han torsdag.

Italienske sikkerhetstjenestemenn mener utfallene mot paven er en alvorlig trussel, ifølge det italienske nyhetsbyrået Ansa.

En talsmann for innenriksdepartementet sier sikkerhetstjenestemenn vil møtes fredag for å undersøke lydopptaket.

- Alvorlig trussel


I Danmark tar danske politikere trusselen på alvor, men de setter sin lit til at sikkerhetstjenestene gjør jobben sin.

- Det er en alvorlig trussel fordi Osama bin Laden har et bredt nettverk over hele verden, de såkalte sovende cellene som kan rykke ut. Derfor oppfordrer jeg Politiets Efterretningstjeneste (PET) og regjeringen om å øke sikkerheten, sier Dansk Folkepartis utenrikspolitiske talsmann, Søren Espersen.

Venstres utenrikspolitiske talsmann, Karsten Lauritzen, tar på sin side lydopptaket med ro.

- Det er ikke første gang at bin Laden kommenterer tegningene. Men jeg har den største tillit til at PET har kontroll med denne saken, sier han.

Socialdemokraternes politiske talsmann, Henrik Sass Larsen, setter også sin lit til PET.

- Vi skal alltid være på vakt og derfor er det godt at vi har en effektiv etterretningstjeneste, sier Larsen. Men han påpeker at truslene kommer fra «en gal mann i en hule».

- Han skal ikke definere vår frihet, sier han. (©NTB)