Folket foretrekker Foss

En fersk måling viser at hele 36 prosent av Høyres velgere helst vil ha partiets avtroppende nestleder Per-Kristian Foss som statsminister. Foto: Scanpix  Les mer Lukk

Avtroppende nestleder Per-Kristian Foss i Høyre er en mer populær statsministerkandidat blant Høyres velgere enn partileder Erna Solberg.

En fersk måling InFact har utført for VG, viser at hele 36 prosent av Høyres velgere helst vil ha partiets avtroppende nestleder Per-Kristian Foss som statsminister, mens 31,5 prosent av partiets velgere vil ha Erna Solberg til topps.

Samtidig stiller flere Høyre-topper i Oslo, Høyres største fylkeslag, seg kritiske til at Solberg mandag gikk ut og krevde at hun skulle bli statsminister i en borgerlig regjering i 2009. De åpner for at det kan bli debatt om hvorvidt Erna Solberg skal være Høyres statsministerkandidat eller ikke.

– Nå bør vi fokusere på om den rødgrønne regjeringen har tillit i folket, på hvilke konkrete politiske løsninger en ny regjering bør gå inn for og hvilke partier som skal samarbeide. Så får diskusjonen om posisjoner og personer komme i en senere fase, sier fylkesleder i Oslo, Michael Tetzschner.

Også Oslo-ordfører Fabian Stang mener tidspunktet er feil for en debatt om hvem som skal lede en borgerlig regjering.

– Det viktigste er jo å vinne valget, ikke å ha en persondebatt, sier Stang.

Venstre-leder Lars Sponheim ga i tirsdagens VG sin hyllest til Per-Kristian Foss. Samtidig gjorde han det klart at Erna Solberg ikke har de personlige egenskapene som skal til for å lede en regjering der flere partier er med. (©NTB)