FN: Serbia oppfordrer til voldsbruk i Kosovo

Sigøynergutter velter en utbrent FN-bil i Mitrovica tirsdag. NATO har suspendert lokale politifolk og har nå alene ansvaret for ro og orden i den etnisk delte byen nord i Kosovo. (Foto: Reuters/Nebojsa Markovic/SCANPIX)  Les mer Lukk

FN beskylder Serbia for å oppfordre til dødelig voldsbruk i Serbia. Samtidig satte NATO tirsdag Mitrovica under militærrett for å få bukt med urolighetene i byen.

Den NATO-ledede KFOR-styrken suspenderte alle lokale kosovoserbiske politimenn i Mitrovica tirsdag og satte i stedet inn franske, belgiske og spanske soldater i et forsøk på å få slutt på opprøret som har herjet byen de siste dagene.

Det betyr at de tre landenes soldater er alene om å opprettholde lov og orden i Nord-Kosovo.

Nestlederen for FNs operasjon i Kosovo, Larry Rossin, sier at Serbia ikke gjorde noe for å roe gemyttene, eller å oppfordre kosovoserbere til ikke å forhindre angrep på NATO- og FN-styrker, men tvert imot oppfordret til voldshandlinger.

- Det er helt tydelig at volden var organisert og dirigert, og vi er rimelig sikre på hvem som er ansvarlig for dette, sier Rossin med klar henvisning til myndighetene i Beograd.

Ikke unntakstilstand

- Vi har ikke innført unntakstilstand. Det er heller ingen grunn til det på det nåværende tidspunkt, sa KFOR-generalen Xavier Bout de Marnhac på en pressekonferanse i hovedstaden Pristina tirsdag.

Generalen la til at KFOR-styrkene ikke hadde noe valg etter at opptøyene utartet mandag. En ukrainsk FN-politimann ble drept, og over 70 soldater og politifolk samt flere titall demonstranter ble såret.

- En grense ble krysset mandag der målet etter hvert ble å drepe folk. Det ble kastet molotov-cocktailer og granater, og åpnet ild mot FN- og KFOR-personell, sa de Marnhac.

Dansker beskutt

Danske soldater var blant dem som ble beskutt av rasende kosovoserbere da de hjalp til med å evakuere sårede politifolk under sammenstøtene i byen Mitrovica mandag.

Danskene forsøkte å holde demonstranter unna etter at styrker fra FN og NATO mandag morgen grep inn overfor kosovoserbere som hadde okkupert en rettsbygning i protest mot at Kosovo har erklært seg som uavhengig og løsrevet fra Serbia.

På turen tilbake til den danske leiren Camp Olaf Rye ble kolonnen angrepet med kastevåpen og håndgranater. Det ble også skutt med automatvåpen, hvorpå danskene besvarte ilden, opplyser major Steen Nielsen. (©NTB)