Norsk Oscar-vinner takker Ullmann

Norsk Oscar-vinner takker Ullmann Les mer Lukk

- Litt uvirkelig, men veldig gøy, sier regissør Torill Kove. Natt til mandag vant hun Norges første Oscar på 55 år. Sjekk alle Oscar-vinnerne under.

Vant Oscar  
I natt vant Torill Kove Oscar. Det har ikke skjedd en norsk film siden Ikke siden Thor Heyerdahl vant prisen for beste dokumentarfilm med «Kon-Tiki». Foto: Reuters/ Gary Herson/ Scanpix

Ikke siden Thor Heyerdahl vant prisen for beste dokumentarfilm med «Kon-Tiki» har en norsk film vunnet Oscar. I natt gikk animasjonskortfilmen «Den danske dikteren» til topps. Kove var også nominert for sin forrige kortfilm, «Min bestemor strøk kongens skjorter», i 2000. Men seieren kom som en stor overraskelse.

- Uvirkelig og gøy

- Det er vel alltid en stor overraskelse, det var i hvert fall det for meg. Det er litt uvirkelig, men veldig gøy. Nå er vi veldig glade alle sammen, sier Kove på telefon fra filmbyen.

«Den danske dikteren» er produsert av Lise Fearnley i selskapet Mikrofilm as, i samarbeid med National Film Board Canada. Lyden er ved Håkon Lammetun, og forteller er Liv Ullmann.

- Akkurat nå sitter vi i en stor Hollywood-limousin og spise potetchips, på vei til en restaurant for å spise middag. Vi har ikke spist siden frokost og er kjempesultne, ler Kove, og bekrefter at stemningen er høy.

Kanadisk-norsk samarbeid
Med i bilen er blant andre produsent Lise Fearnley. Filmen er et kanadisk-norsk samarbeid, og i sin takketale henvendte Kove seg til støttespillere i begge land.

- Takk til Concordia-universitetet i Montreal. Takk til alle våre støttespillere i Norge, og alle som har hjulpet oss med å få til denne filmen. Vi vet hvem dere er, og dere vet hvem dere er. Det er deres fortjeneste at vi nå står her med denne lille fyren i hånden. Tusen, tusen takk, sa Kove etter utdelingen.

Hun takket også filmakademiet på vegne av kolleger verden over.

Hyllet Liv Ullmann
- Jeg takket akademiet, de som gir ut prisen, fordi de fortsetter å støtte kortfilmkategorien, det tror jeg alle animatører i verden setter pris på, sier Kove til NTB.
Torill Kove forteller om et strålende samarbeid med Liv Ullmann, som er filmens forteller, med både en norsk og en engelsk versjon. Hun sier den erfarne norske filmarbeideren var positiv for filmen på flere enn en måte.

- Det var en veldig stor opplevelse. Vi spurte henne om hun ville gjøre det, og hun sa ja med en gang. Hun var så entusiastisk og hjelpsom, og veldig tålmodig med meg, som fullstendig mangler erfaring med å regissere skuespillere, sier Kove.

Kommer på NRK
I filmen følger vi Kasper, en dansk dikter som har fått skrivesperre. Han reiser til Norge for å møte sitt store forbilde, Sigrid Undset. På veien møter han en annen kvinne, som han blir forelsket i. Sinte hunder, dårlig vær og sultne geiter skaper trøbbel på veien.

Kove, som er født på Hamar, men bosatt i Montreal i Canada, konkurrerte med «Lifted» (regi Gary Rydstrom), «The Little Matchgirl» (regi Roger Allers og Don Hahn), «Maestro» (regi Geza M. Toth), og «No Time for Nuts» (regi Chris Renaud og Michael Thurmeier). «Den danske dikteren» hadde premiere under Berlin-festivalen i februar 2006, og har siden da vunnet en rekke internasjonale priser. Nå står flere spennende arenaer for tur.

- Nå er filmen er å få på iTunes, den har allerede gått på kino Canada og i Statene, og nå fikk jeg akkurat høre at den kommer på NRK, så får vi se hva som skjer videre, sier en glad Torill Kove til NTB.

Klikk her for å se klipp fra filmen.

HER ER DE ANDRE OSCAR-VINNERNE:

Beste film:
«The Departed»

Beste mannlige hovedrolle:

Forest Whitaker i «The Last King of Scotland»

Beste kvinnelige hovedrolle:
Helen Mirren i «The Queen»

Beste mannlige birolle:

Alan Arkin i «Little Miss Sunshine»

Beste kvinnelige birolle:

Jennifer Hudson i «Dreamgirls»

Beste regissør:
Martin Scorsese for «The Departed»

Beste utenlandske film:
«The Hives of Others» (Tyskland)

Beste dokumentar:
«An Inconvenient Truth»

Beste animasjonsfilm:

«Happy Feet»


Beste animasjonskortfilm:
«Den danske dikteren»

Beste tilrettelagte manus:
«The Departed»

Beste originalmanus:
«Little Miss Sunshine»

Beste sang:
«I Need to Wake Up» av Melissa Etheridge fra «En ubehagelig sannhet» («An Inconvenient Truth»)

Beste filmmusikk:

«Babel»

Beste scenografi:
Eugenio Caballero og Pilar Revuelta for «Pans Labyrint» («El Laberinto del Fauno»)

Beste kostyme:
Milena Canonero for «Marie-Antoinette»

Beste kortfilmdokumentar:
«The Blood of Yingzhou District»

Beste redigering:

Thelma Schoonmaker for «The Departed»

Beste sminke:
David Martí og Montse Ribé for «Pans Labyrint» ” («El Laberinto del Fauno»)

Beste kortfilm:

«West Bank Story»

Beste lydmiksing:
Michael Minkler, Bob Beemer og Willie Burton for «Dreamgirls»

Beste visuelle effekter:
John Knoll, Hal Hickel, Charles Gibson og Allen Hall for «Pirates of the Caribbean – Dead Man’s Chest»