Opptil 37 drept av Irak-bombe

Opptil 37 drept av Irak-bombe Les mer Lukk

Opptil 37 mennesker er drept i et bombeangrep mot en moské i Habbaniyah vest i Irak. Bomben var plassert i en bil som eksploderte utenfor den sunnimuslimske moskeen.

Foto:  
Irakiske regjeringssoldater overvåker trafikken i Bagdad. Lørdag ble en ny blodig dag i Irak, med opp til 37 drepte i et bombeangrep mot en moské i Habbaniyah vest i Irak og åtte døde i skyting mot en politipost nær Bagdads flyplass. Flere tusen sjiamuslimer protesterte i gatene i byen Najaf mot at amerikanske soldater holdt tilbake sønnen til en sentral sjialeder i flere timer fredag. (Foto: Mohammed Ameen, Scanpix / Reuters)

Bagdad (NTB-Reuters-AFP): Rundt 65 kom til skade i angrepet lørdag ettermiddag, sa en talsmann for det irakiske forsvarsdepartementet. Tallet på omkomne varierte fra kilde til kilde, og en talsmann for innenriksdepartementet satte det lørdag kveld til 31.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var det en tankbil med bensin som gikk i lufta da en sprengladning festet til bilen ble utløst. Imamen ved moskeen i Habbaniyah rettet nylig offentlig kritikk mot tilhengere av det islamistiske terrornettverket al-Qaida.

Drønn

Lørdag kveld gjennomførte amerikanske styrker en serie angrep fra lufta mot mål sørøst i Bagdad. Folk i byen fortalte om drønn fra mer enn 20 voldsomme eksplosjoner, men det var uklart om eksplosjonene kom fra amerikanernes angrep eller om de selv ble angrepet.

I Bagdad pågår det for tiden en større offensiv mot opprørere. En amerikansk militærtalsmann sa at eksplosjonene som kunne høres, var «indirekte ildgivning» mot den grønne sonen, der USAs ambassade og den irakiske regjeringen holder til.

Uttrykket «indirekte ildgivning» brukes om beskytning med bombekastere eller raketter.

– Amerikanske fly angriper nå terroristmål som er utpekt av USAs og Iraks styrker i fellesskap, sa den irakiske brigadegeneralen Qasim al-Mussawi til nyhetsbyrået AFP.

Angrep

Tidligere lørdag ble åtte irakiske politifolk drept i et angrep nær flyplassen utenfor Bagdad. Opprørere gikk til angrep med automatgeværer og håndgranater, opplyste en talsmann for USAs militære styrker i Irak.

Øyenvitner fortalte at angriperne satt i to biler som kom kjørende i stor hastighet østfra. Åtte-ti mann hoppet ut av den forreste bilen, åpnet ild med geværene sine og kastet håndgranater, het det i en er kunngjøring fra de amerikanske styrkene lørdag.

De irakiske politistyrkene fikk etter kort tid hjelp av amerikanske soldater og fra luften. To av angriperne skal ha blitt drept i sammenstøtet, mens to politifolk ble sendt til sykehus for behandling, het det videre i kunngjøringen.

Protest

Flere tusen sjiamuslimer demonstrerte lørdag i gatene i byen Najaf i protest mot at amerikanske soldater holdt tilbake sønnen til en sentral sjialeder i flere timer fredag. Ammar Hakim ble holdt tilbake i nesten 12 timer på en grenseovergang ved Iran.

Hans far Abdel-Aziz al-Hakim, leder Det øverste rådet for islamsk revolusjon i Irak (SCIRI), det dominerende partiet i statsminister Nuri al-Malikis regjering. Pågripelsen har skapt raseri blant sjiamuslimene i Irak, og USAs ambassadør var raskt ute og beklaget.

Massedemonstrasjoner mot krigen i Irak samlet lørdag mange tusen mennesker i London og den skotske storbyen Glasgow. Demonstrantene krevde at de britiske soldatene i Irak straks hentes hjem. (©NTB)