Prodi bedt om å fortsette som statsminister

Italias president har bedt Romano Prodi om å fortsette som statsminister og sender ham tilbake til nasjonalforsamlingen for å be om et tillitsvotum.

Italias president Giorgio Napolitano har bedt statsminister Romano Prodi om å fortsette i stillingen. Han sender regjeringen tilbake til nasjonalforsamlingen for å be om tillitsvotum. Foto: Reuters / Dario Pignatelli / Scanpix)

Roma (NTB-Reuters-AP): Prodi leverte sin avskjedssøknad til president Giorgio Napolitano onsdag etter å ha tapt en avstemning om regjeringens utenrikspolitikk i det italienske senatet. Presidenten vedtok imidlertid lørdag å avvise søknaden.

- Jeg kommer til å be om et tillitsvotum så snart som mulig med støtte fra en bred koalisjon som er fast bestemt på å hjelpe landet gjennom denne vanskelige fasen, sa Prodi etter møtet med presidenten.

Regjeringskrisen ble utløst da regjeringen ba Senatet om å gi sin støtte til landets utenrikspolitikk, men bare fikk 158 av de 160 stemmene de trengte. Det er Italias bidrag til krigen i Afghanistan, samt utvidelse av en amerikansk militærbase nord i Italia, som har oppildnet venstresiden.

Napolitano brukte flere dager på å diskutere mulige løsninger med lederne for de politiske partiene i landet før han lørdag ba Prodi om å fortsette.

- Det var ikke noe annet alternativ, sa presidenten om sin avgjørelse. (©NTB)