Bitre tårer for Northug

Bitre tårer for Northug
Petter Northug var helt utrøstelig etter det fatale fallet, men håpet at en saftig burger på McDonalds ville få opp humøret.

Foto:  
Petter Northug (t.h.) blir trøstet av trener Morten Aa Djupvik etter at han falt i skiathlom og havnet på 5. plass i Sapporo lørdag. (Erlend Aas / SCANPIX)

Sapporo (NTB-Egil Sæther): 300 meter fra mål i lørdagens skiathlom skjedde det utenkelige. Nordtrønderen satte en stav mellom skiene og falt fra et sannsynlig gull.

Han stavret seg opp og inn til femteplass, men ble liggende gråtende på bakken i flere minutter. Trener Morten Aa Djupvik og smører Stian Grønås var de to første bort til ham. Uten at det hjalp.

Northug virket utrøstelig.

Tre timer senere måtte han igjen snakke ut om det som skjedde. Da satt han med en cola og en vaffel med jordbærsyltetøy på Kitohiroshima Prince Hotel foran et ventende pressekorps.

– Løpet ble helt som jeg ville ha det. Jeg har aldri følt meg så lett på ski noen gang. Jeg hadde utrolig gode bein, og kunne småprate med Morten (Aa Djupvik) på posten. Lå bare og ventet på sisterunden, sa Northug.

Så startet spurten.

Kalori

Etter målgang sa han at han kunne ha hengt på teten i tre timer til uten staver.

– Jeg hadde ikke brukt en kalori.

Han lå som nummer fire da spurten startet. Da han skulle skifte spor for å legge seg i ryggen på Tobias Angerer dummet han seg ut. Stavene kom i veien for skiene. Det var et lite heldig trekk.

– Det er umulig å forklare hvorfor det skjedde. Det er sånn som skjer, og det var utrolig kjedelig. Det var min beste dag på ski, og jeg følte at jeg hadde full kontroll. Jeg var sikker på medalje da oppløpssida kom, og jeg skulle ikke ha vært dårligere enn Axel Teichmann.

Slo

Teichmann ble verdensmester med landsmannen Angerer på sølvplass. Northug gikk dukknakket inn til femteplass. Lørdag var ikke det verdt fem øre.

Etter å ha gjort unna runden på stadion etter målgangen bar det rett på hotellet.

– Jeg tok en dusj, slo en tre-fire ganger i veggen og gikk for å spise og nå sitter jeg her.

Fredag falt Hetland på lagsprinten og ødela det som også kunne ha blitt gull. Lørdag ødela han gullsjansen selv.

– Jeg er i god form, slik jeg pleier på denne tida. Jeg får ta med meg det videre i mesterskapet.

– Jeg skal langt ned i kjelleren på 15-kilometeren i fri teknikk, og jeg skal vise at jeg kan spurte i stafetten.

Burger

Lørdag kveld ventet et besøk på McDonalds sammen med lagkameratene. Løpet skulle fortest mulig bort fra minnet.

– Jeg får prøve å glemme dette. Det kommer mer. Det er over. Sånn er idretten.

Akkurat sånn. (©NTB)