Sjimpanser går på jakt med selvlagde spyd

Sjimpanser i Senegal lager spyd som de bruker i jakt på små halvaper. Sjimpansene stikker spydene inn i hulene der halvapene sover, og dyreforskere har sett at taktikken noen ganger lykkes.

Sjimpanser i Senegal lager spyd som de bruker i jakt på små halvaper. Foto: REUTERS/Timothy Chong

Cambridge (NTB-DPA): Et vellykket angrep av denne typen ble observert av Jill Pruetz og hennes kolleger fra Iowa-universitetet i USA. En hunsjimpanse greide å få tak i en av de mindre apene, heter det i den nyeste utgaven av fagtidsskriftet Current Biology.

Ifølge denne artikkelen bruker sjimpansene i Fongoli-regionen systematisk spyd når de går på jakt. Forskerne har dokumentert til sammen 22 tilfeller der apene brukte spydene, og selv om bare ett av forsøkene lyktes, gir denne dokumentasjonen viktig ny kunnskap.

Først fjernet sjimpansene en gren fra et tre. Så fjernet de kvistene fra denne grenen og spisset den ene enden med tennene, før de ga seg ut på jakt etter de små og bare rundt 200 gram tunge halvapene.Når sjimpanser lager seg verktøy på denne måten, beviser det at de har evnen til å tenke fremover. Dette skiller dem fra mange andre dyr og viser tydelig slektskapet med menneskene, blir det sagt. (©NTB)