Politiet må betale for å redde liv

Politiet må betale landingsavgift til Avinor for å dra på redningsoppdrag med helikopter.

Forsidefoto:  
Scanpix

Politiets helikoptertjeneste blir brukt til søk- og redningsarbeid, samt jakt på kriminelle. Siden Oslo politidistrikt i 2003 fikk to helikoptre, har de deltatt på en rekke vellykkede oppdrag. Baksiden av medaljen er at politiet årlig må punge ut med over 100.000 kroner til Avinor.

Forsvaret og kongefamilien slipper derimot dette. De kan benytte seg fritt av flyplassene uten å betale avgifter, skriver Dagsavisen.

- Vi flyr ikke rundt for å tjene penger. Politihelikoptrene er en statlig tjeneste som redder liv og bekjemper kriminalitet. Det er merkelig at vi må betale avgifter til en annen statlig aktør for å gjøre jobben vår, sier Øystein Berg, leder for Politiets helikoptertjeneste.

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen og Høyres stortingsrepresentant André Oktay Dahl mener avgiften bør fjernes. Sosialistisk Venstrepartis Olav Gunnar Ballo mener også at ordningen er uheldig, men han forsvarer den med at statlige aktører selv må stå for sin egen inntjening.

- På en eller annen måte må Avinor sikre inntektsgrunnlaget, men det virker uhensiktsmessig når statlige aktører flytter penger seg imellom, sier Ballo. (©NTB)