Vil bruke tenåringer som kontrollører

Kristelig Folkeparti vil bruke mindreårige til å avsløre ulovlig alkoholskjenking på utesteder. Flere av de andre partiene er negative til utspillet.

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Oslo (NTB): KrF ønsker å la 16-17-åringer gå på utesteder og be om å bli servert. Hvis tenåringene får kjøpe alkohol, bør det kunne brukes som bevis når det kommer til sak om skjenkebevilling, mener partiet.

Sentralstyret i KrF har vedtatt forslaget, som inngår i en såkalt trygghetspakke, skriver Bergens Tidende.

I dag er det ulovlig å framprovosere lovbrudd ved å bruke såkalte lokkeduer. KrF ønsker derfor en lovendring slik at de kan bruke mindreårige for å avsløre ulovligheter.

- Det vi ønsker, er å la ungdom som er under aldersgrensen teste ut om de kan få kjøpt alkohol, og at bevis som måtte framkomme i en slik kontroll kan brukes som bevis i en eventuell etterfølgende sak om å frata skjenkebevilling. For å få det til, trengs det en lovendring, for det kan vi ikke etter dagens lovverk, sier parlamentarisk nestleder Ingebrigt S. Sørfonn til NRK.

Flere partier på Stortinget reagerer på KrFs forslag. Lederen i helse- og omsorgskomiteen, Harald T. Nesvik (Frp), vil ikke ha mindreårige som lokkeduer.

- Det høres ut for meg som et helt vanvittig forslag, som jeg håper ikke får flertall, sier han.

- Å begynne med agentvirksomhet for å avdekke hvorvidt man selger til mindreårige, enten det gjelder tobakk eller alkohol, blir helt meningsløst, legger han til.

Også SV og Arbeiderpartiet er negative til forslaget. (©NTB)