Studie: Gravide bør spise fisk og sjømat

Kvinner kan styrke sine barns IQ ved å spise sjømat mens de går gravide, skriver det anerkjente legetidsskriftet The Lancet. En ny studie viser resultater stikk i strid med gjeldende teorier.

(Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)

London (NTB-AP): Både i Storbritannia og i USA har leger tidligere ment at gravide bør begrense inntaket av fisk og annen sjømat for ikke å få i seg mye kvikksølv. Dette stoffet fins i små menger i slik mat, men kan lagre seg opp i menneskekroppen.

Kvikksølv kan skade nervesystemet, spesielt på fosterstadiet. Men ifølge The Lancet, som regnes som et av verdens ledende tidsskrifter på det medisinske området, oppveier den rike forekomsten av fettsyrer av typen omega-3 langt på vei denne risikoen.

Dette er konklusjonen på en britisk-amerikansk studie ledet av Dr. Joseph Hibbeln fra USAs nasjonale helseinstitutt. Studien tar for seg spisevanene blant 11.875 gravide kvinner i Bristol-området vest i England.

Forfatterne understreker - som vanlig er - at det trengs mer forskning på området, og advarer mot skråsikkerhet. Men mangelen på bevis for skadevirkninger etter inntak av fisk og sjømat beskrives likevel som slående.

Forskerne har studert sider ved personlighet og oppførsel hos barn av mødre som spiste mye sjømat under svangerskapet, med barn av mødre som avsto fra slik mat. De målte barnas IQ og tok for seg deres sosiale ferdigheter og evne til å kommunisere med andre. (©NTB)