Politiet får snoke mer i kredittkortopplysninger

Politiet ser deg når du drar kredittkortet i utlandet. Finansnæringen frykter for personvernet.

(Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX)

Oslo (NTB): Det er ikke bare flere tusen bankansatte som har fullt innsyn i nordmenns privatkontoer. En fersk lovendring gjør at også politi- og lensmenn har fått et utvidet kontoinnsyn, skriver Dagens Næringsliv.

- Nøyaktig hvor mange politifolk som kan overvåke hvor - når og hvordan du brukte kortet på forrige ferietur - er uklart, men antallet er betydelig, sier informasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) til Dagens Næringsliv.

I forbindelse med statsbudsjettet åpnet regjeringen adgangen til det såkalte valutaregisteret. Der lagres opplysninger om «grensekryssende transaksjoner» - altså kortbruk - pengeoverføringer over landegrensene og inn- og utførsel av større pengebeløp.

Tidligere kunne politiet bare søke i registret dersom det allerede var iverksatt etterforskning i en konkret sak. Men for å forhindre finansiering av såkalt terrorisme ville finansminister Kristin Halvorsen (SV) la politiet søke selv om det ikke var startet formell etterforskning.

I tillegg til politiet har skatteetaten, toll- og avgiftsetaten, Arbeids- og velferdsdirektoratet og Kredittilsynet elektronisk tilgang til opplysningene. (©NTB)