I sommer er det slutt for denne luksusen

Dette er ikke noe dumt å sted å sitte, Jaguar XJ har i ti år vært en av de mest eksklusive bilene på markedet. Les mer Lukk

Stopper produksjonen av Jaguar XJ, uten å ha oppfølger klar.

Den har røtter flere tiår tilbake i tid og er en av de mest særpregede bilene du kan kjøpe i dag. Jaguar XJ er luksus og status på fire hjul.

Direktørbilen med kattelogoen i grillen kom i sin siste generasjon i 2009. Designet gikk helt nye veier, sammenlignet med forgjengerne.

Her valgte Jaguar en moderne og ganske dristig løsning. Noen av puritanerne var skeptisk i starten, men salgstall på over 120.000 eksemplarer blir regnet som svært bra for en bil som denne.

Ti år er lenge for en bilmodell. XJ fikk en større oppgradering i 2015, men har nok strengt tatt vært litt på overtid de siste årene.

5. juli er det slutt

Hos Jaguar Land Rover-konsernet har man hatt fokus på å bredde ut modellutvalget, blant annet ved at Jaguar har fått hele tre SUV-er de siste årene. Dermed har XJ havnet litt i skyggen.

Nå er det klart at den aller siste XJ-en av denne generasjonen skal rulle ut fra fabrikken i Castle Bromwich i England 5. juli i år. Da er det helt slutt, og Jaguar har ingen oppfølger som står til å overta.

Akkurat det er ganske uvanlig. Men ryktene har lenge gått om at neste XJ skal bli en helelektrisk bil. Jaguar har selv ikke bekreftet dette, men ifølge flere britiske bil-nettsteder skal de ha kommet langt i utviklingen.

Luksus for deg som tør å skille deg ut

Dagens generasjon XJ var et kraftig brudd med designtradisjonene for denne modellen. Les mer Lukk

Element av gambling

Da kommer de helt sikkert til å gjenbruke mye av teknologien som finnes i dagens I-Pace. Den kom på markedet i fjor og er den første elbilen fra Jaguar Land Rover-konsernet.

En ekstra utfordring med biler som XJ er at de på grunn av relativt lave volumer bør kunne selges over lengre tidsperiode enn øvrige modeller. Dermed må man også tenke frem i tid. For Jaguar blir det da et element av gambling.

Hvis det elektriske skiftet går så fort som mange forventer, er det skummelt å satse på en tradisjonell løsning med bensin- og dieselmotor. I motsatt fall er det vanskelig å vite om kundegruppen til en bil som dette er klar for elbil.

Les om Jaguar i vår store bruktbilguide her

XJ ble oppgradert for fire år siden, men innvendig merkes det at bilen begynner å bli gammel. Les mer Lukk

Avsløre ny utgave?

Det er grunn til å vente at en ny XJ blir enda mer eksklusiv og påkostet enn dagens modell. Det blir stadig flere rike mennesker i verden. Mange av dem etterspør noe som virkelig skiller seg ut og synes de tradisjonelle premiummerkene blir for alminnelige.

De siste årene har det kommet en rekke nye luksus-SUVer ut på markedet. Jaguar håper at XJ skal kunne fungere som et alternativ til disse, men samtidig bli oppfattet som like eksklusiv.

I juli er det altså slutt. Kanskje vil Jaguar da benytte anledningen til å avsløre at det kommer en ny utgave – og mer konkret: Når den kommer. Spekulasjonene går på at neste og niende generasjon av XJ kan være klar mot slutten av 2020.

Brukt XJ: Her får du virkelig mye luksusbil for pengene

Jaguar har ikke bekreftet det selv, men mye tyder på at neste XJ blir en elbil. Les mer Lukk

Les også:
Jaguar I-Pace: Snart får du se mange av denne på norske veier
Jaguar F-Pace kåret til minst pålitelige bil i stor undersøkelse
Jaguar I-Pace er Årets bil 2019

Denne saken ble først publisert i Broom.no