Dette kan skje hvis du ikke bruker bilbelte

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dette kan skje hvis du ikke bruker bilbelte
Fire av ti drepte i bilulykker brukte ikke bilbelte.

En ny undersøkelse viser at mer enn 25 prosent av voksne innrømmer at de ikke alltid bruker bilbelte når de sitter i baksetet. Det skriver CBS.

Fakta om bilbeltebruk  

Trolig ville 30-40 færre blitt drept i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte - alltid, både i bil og i buss.

Beltet holder deg på plass i setet, og du er heller ikke til fare for andre om det skulle skje en ulykke.

Bruk av bilbelte reduserer sannsynligheten for å bli drept med 40-50 % for fører og forsetepassasjerer.

En usikret person i baksetet er en stor fare for dem i forsetet.

Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.

Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.

Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

Om lag 6 prosent av bilførerne/forsetepassasjerene brukte ikke bilbelte på korte turer i byer og tettsteder ved bilbeltetellingen våren 2015.

Omlag 4,8 prosent av bilførerne/forsetepassasjerene brukte ikke bilbelte utenfor tettbygd strøk ved bilbeltetellingen våren 2015.

Ved manglende bruk av bilbelte kan Politiet eller Statens vegvesen ilegge et gebyr på 1500 kroner, både i bil og i buss.

Kilde: vegvesen.no

Forskning av Insurance Institute for Highway Safety viser at 91 prosent av voksne alltid bruker bilbete når de sitter i forsetet. Men kun 72 prosent forteller at de bruker bilbelte i baksetet.

– Jeg har alltid på meg belte når jeg selv kjører, sier Mark Smiga, en taxi-passasjer i New York.

Les også: Politiet avslører de vanligste unnskyldningene i trafikken

Oppsiktsvekkende tall

Samtidig forteller han at han aldri bruker bilbelte når han sitter i baksetet i en taxi, et sted hvor spesielt mange ikke bruker belte.

Kun 57 prosent av personene i undersøkelsen sier at de bruker bilbelte når de sitter på i taxier.

– Det er ikke en del av bevisstheten min engang, sier Smiga.

– Personene i undersøkelsen fortalte at de føler seg tryggere når de sitter i baksetet, og at dette var årsaken til at de ikke brukte belte, forteller Jessica Jermakian, seniorforsker ved Insurance Institute for Highway Safety.

Ulykkesstatistikk viser at du har tre ganger større sjanse for å dø hvis du ikke bruker bilbelte i baksetet.

– Selv om du sitter i baksetet, er ikke fysikkens lover borte. Du trenger fortsatt å bruke bilbelte for best mulig beskyttelse i en kræsj, sier Jermakian.

Les også: Bilbelte kunne begrenset skadeomfanget i Valldal-ulykke

Pålagt med belte på bussen

Statens Vegvesen skriver på sine hjemmesider at bruken av bilbelte i Norge er bra, men ikke god nok. Deres ulykkestall viser at rundt fire av ti av de drepte i bilulykker ikke har brukt bilbelte.

Vegvesenet skriver at «bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken. Beltet skal være festet tett inntil kroppen, og ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene og alltid over skulderen».

Det er pålagt å bruks setebelte på busser i Norge, så lenge setebeltene er tilgjengelige og montert. Sjåfør og passasjerer kan få gebyr på 1500,- hvis de ikke bruker belte.

Under en kontroll i fjor høst skrev Vegvesenets kontrollører ut 171 gebyrer.

Du kan få et gebyr på 1500,- hvis du ikke bruker bilbelte i busser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

Andelen som bruker belte i buss øker. I en undersøkelse som ble foretatt i forbindelse med kontroller i fjor høst svarte 56 prosent at de i svært stor grad bruker belte i buss. Høsten året før var andelen 44 prosent.

– Å bruke belte i buss er en livredder, både for din egen del og for dine medpassasjerer. Flere av dem som har mistet livet i bussulykker de siste årene, hadde overlevd dersom de hadde brukt belte, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Ni personer omkom i bussulykker i tidsrommet 2014 til 2016. De mest alvorlige bussulykkene har skjedd med busser der det har vært belter, men der de ikke var i bruk.

Les også: Nesten 50.000 tatt uten bilbelte på to år