Færre kjører piggfritt

MANGE FORETREKKER PIGGER: Enkelte steder i landet tyr bilistene til vanlige piggdekk fremfor piggfrie vinterdekk for å sikre veigrepet på det glatte vinterføret. Arkivfoto: Berit Keilen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Færre kjørte piggfritt i vinter enn i fjor. Spesielt i Hamar, Kristiansand og Trondheim vender folk tilbake til tradisjonelle vinterdekk.

Statens vegvesen har nok en gang beregnet piggfriandel i 17 norske byer. Oslo har størst andel piggfrie med 86 prosent, tett fulgt av Bergen.

Den nasjonale trenden er likevel klar, skriver Vegvesenet: Færre pigger av.

– Selv om tallene vipper litt fra år til år har veksten i bruk av piggfrie dekk stoppet opp. Trolig betyr prisen på piggdekkgebyret betyr mindre for folks økonomi, sier Pål Rosland i Statens vegvesen.

Les også: Politiet negative til fast piggdekkdato

Vegvesenet mener piggfriandelen i en del byområder fortsatt er for lav. Dessuten går utviklingen i feil retning enkelte steder. De er særlig bekymret over utviklingen og luftkvaliteten i Trondheim.

– Jo flere som bruker piggdekk, jo flere støvdager. Støvkonsentrasjonen øker også med økende bruk av piggdekk. Som eksempel hadde Trondheim flere dager med overskridelser av svevestøv enn tillatt både i 2009, 2010, 2011 og 2012, sier Rosland.

Les også: Her er de beste vinterdekkene

Trondheim hadde seks prosent færre piggfri-brukere i vinter enn i fjor. I Hamar og Kristiansand var nedgangen på ti prosent.