32.000 pasienter rammes når slagmedisiner tas av markedet

– Siden dette skjer i løpet av sommeren er det viktig at legene er svært oppmerksomme og sørger for at ingen får opphold i denne viktige behandlingen, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket. Ilustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix Les mer Lukk

Legemiddelfirmaet slutter å produsere to legemidler som brukes for å forebygge nye hjerneslag. – Kontakt lege, er Legemiddelverkets råd til pasienter.

Det er legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim som har besluttet å avregistrere sine to slagforebyggende medisiner Asasantin Retard og Persantin Retard globalt, skriver Statens legemiddelverk på sine nettsider.

Det opplyses ikke om hva som er årsaken til at produsenten ikke lenger skal produsere de to legemidlene.

– Det er svært viktig at berørte pasienter får alternativ behandling, der likeverdige preparater ikke er tilgjengelig. Lege, eventuelt legespesialister som indremedisiner, hjertespesialister og nevrologer, må konsulteres, heter det videre i meldingen.

Pasienter som behandles med Asasantin Retard, som avregistreres fra 1. juli, kan bytte til Diprasorin som er likeverdi behandling.

Diprasorin er ventet tilgjengelig fra uke 27, skriver Legemiddelverket.

For cirka 16.000 pasienter som står på Persantin Retard, som avregistreres 15. september, finnes det imidlertid ikke et direkte alternativ.

Da må legen finne en annen behandling, opplyser medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen til Dagens Medisin.

– Siden dette skjer i løpet av sommeren er det viktig at legene er svært oppmerksomme og sørger for at ingen får opphold i denne viktige behandlingen, sier Madsen til nettstedet.

Legemiddelverkets råd til pasienter som bruker enten Asasantin Retard og Persantin Retard:

  • Vær nøye med å følge rådene fra lege og apotek.
  • Diprasorin Orion er et likeverdig legemiddel til Asasantin Retard.
  • Kontakt lege for videre oppfølgning og alternativ behandling.