Verdens mest levelige byer

Listen utarbeides av The Economist Intelligence Unit, og rangerer storbyene med best og verst levestandard.

5

Sydney, Australia

Australias største og eldste by har 5,6 millioner innbyggere og regnes som «en av verdens mest flerkulturelle byer.»

4

Calgary, Canada

Kanadiske Calgary ligger vakkert til i prærielandskapet mellom elvene Bow og Elbow. Byen har blitt anerkjent for høy livskvalitet i flere tidligere rangeringer.

3

Osaka, Japan

Osaka i Japan var ikke med blant fjorårets topp ti, men ligger i år bare 0,7 prosentpoeng bak Melbourne. Lavere kriminalitet og bedret score for offentlig transport bidro.

2

Melbourne, Australia

I sju år har Melbourne i Australia toppet listen, men måtte i år se seg slått. Byen er et ledende finanssentrum i Stillehavsregionen.

1

Wien, Austerrike

En nedjustert trusselvurdering for Vest-Europa og lav kriminalitet bidro til å vippe den østerrikske hovedstaden opp på første plass, med en score på 99,1. Det er første år Wien topper listen.

Rapporten rangerer levestandard basert på faktorer som kriminalitet, infrastruktur, adgang til utdanning og helsetjenester, samt politisk og økonomisk og stabilitet.

København (9. plass) er i år den eneste europeiske byen på topp ti-listen, bortsett fra Wien. Oslo er ikke nevnt i den åpne rapporten.

Economist skriver at velstående finanshovedsteder som Paris (19.), London (48.) og New York (57.) ofte blir «ofre for egen suksess», med høyere kriminalitet og press på infrastruktur.

Foto: Scanpix

Tekst: O.P. Giæver

Kilde: Economist Intelligence Unit