YS slår alarm om grensetesting

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) har sendt bekymringsmelding til statsminister Erna Solberg om alvorlige mangler ved testregimet på grenseovergangene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fått en rekke tilbakemeldinger fra våre medlemmer om at manglende ressurser, fullmakter og koordinering mellom etatene medfører økt risiko for importsmitte og setter personellet som skal foreta kontroll og testing i en krevende situasjon, sier YS-leder Erik Kollerud.

YS skriver videre at det ved flere teststasjoner «ikke er personell med tvangsmyndighet og at helsepersonellet som skal utføre testene, ikke har fullmakt til å holde igjen innreisende som ikke vil la seg teste».

YS «erfarer også at rammene for politiets grenseoppdrag er utydelig». Det gjør mannskapene usikre i håndhevingen og oppfølgingen av kravet om testing ved grenseovergangen, heter det.

«I tillegg vil vi uttrykke bekymring for dagens regelverk rundt informasjonsdeling mellom kontrolletatene om grensepasseringer vanskeliggjør smittekontroll ved innreise via ubemannede grenseoverganger», skriver YS og oppfordrer regjeringen til å umiddelbart «avklare og eventuelt endre fullmaktene og ansvarsforholdene mellom de offentlige etatene som er involvert i grensekontroll og testing av innreisende»

– I denne som andre nasjonale kriser ser det ut til å være avgjørende at statsministeren effektivt koordinerer og samordnes statens innsats. Vi mener det er påtrengende at statsministeren tar tak i disse problemstillingene raskt og bestemt, sier Kollerud.