Dødeligste dag for Nato-styrker i Afghanistan

Soldater fra Canada, Storbritannia og USA samles til bønn etter at kanadiske sersjant Martin Goudreault ble båret vekk i en kiste og om bord i et fly på flyplassen i Kandahar. Foto: Scanpix/AP.
Soldater fra Canada, Storbritannia og USA samles til bønn etter at kanadiske sersjant Martin Goudreault ble båret vekk i en kiste og om bord i et fly på flyplassen i Kandahar. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolv Nato-soldater ble drept i Afghanistan i løpet av de dødeligste 24 timene de allierte styrkene har hatt i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tapene understreker en voksende innsats fra Taliban til tross for oppfordringer om fredssamtaler.

Sju amerikanere, to australiere og en fransk soldat ble drept mandag i den ni år lange krigen mot Taliban-opprørerne som ønsker å kaste den vestlig støttede regjeringen.


Ytterligere to soldater ble drept av en improvisert bombe sør i Afghanistan tirsdag, opplyser Natos International Security Assistance Force (ISAF), uten å komme med ytterligere detaljer.

Seks av de amerikanske soldatene ble drept av improviserte eksplosiver, en annen ble drept av et håndvåpen, melder amerikanske myndigheter.

De to australske soldatene, som trente afghanske styrker, ble drept av en bombe i veikanten under en patrulje i provinsen Uruzgan.

Frankrike opplyser at en av landets soldater ble drept og ytterligere tre såret i et rakettangrep Taliban-aktivister gjennomførte øst i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre ble to utenlandske kontraktører, en av dem amerikansk, drept i et selvmordsangrep mot et afghansk polititreningssenter i byen Kandahar sør i landet mandag, opplyser den amerikanske ambassaden.

Les også Nato-generalsekretæren: Afghanistan beveger seg i riktig retning.

«Fredsjirga»

Tapstallene var høyere enn da 11 franske soldater ble drept i løpet av en dag i august 2008, og drapene skjedde etter at en «fredsjirga» i Kabul forrige uke sa seg enige i å tilby fredssamtaler med de militante.

Omkring 1600 delegater fra hele det politiske spekteret i Afghanistan støttet president Hamid Karzais plan, som innebærer å tilby arbeid og penger til militante som velger å legge ned våpnene samt å fjerne opprørsledere fra FNs terrorliste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men begynnelsen av møtet ble avbrutt av et rakettangrep som antas å ha blitt gjennomført av Taliban, og mange analytikere avviser fredsinnsatsen som idealistisk og upraktisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hovedfokus i Afghanistan bør være å styrke sikkerhet og regjeringen, sier Haroun Mir, direktør for Afghanistans Centre for Research and Policy, til AFP.

- Fredsjirgaen har gitt Taliban inntrykk av at alle andre, inkludert det internasjonale samfunn, forsøker å kjøpe deres velvilje, sier han.

Taliban, som ble kastet i den amerikanskledede invasjonen i 2001, har styrket sin kampanje for å fjerne de 130.000 utenlandske soldatene fra Afghanistan, og har spredd sin innflytelse utenfor sine tradisjonelle områder i sør.

Største offensiv

Waheed Mujda, en politisk analytiker som jobbet for regjeringen under Talibans regime, sier de militante har økt antall angrep som en reaksjon på fredsdiskusjonene.

- Taliban var svært misfornøyde med diskusjonene under fredsjirgaen og det faktum at verken tilbaketrekking av utenlandske styrker eller endring av grunnloven (slik at den inkluderer islamsk lovgivning) ble diskutert, sier Mujda. - Så de har intensivert sine aksjoner fordi de ønsker å være mektige og komme i en bedre posisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Nato-, amerikanske og afghanske styrker forbereder også sin største offensiv hittil mot Taliban i Kandahar-provinsen. Det totale antall utenlandske styrker i landet er antatt å nå et toppunkt med 150.000 innen august.

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama har beordret en styrking av den amerikanske krigsinnsatsen med håp om at den første bølgen vil knekke Taliban-opprøret og la ham begynne tilbaketrekkingen av styrker neste år.

Obama og hans militære rådgivere satser på å gå inn i Taliban-bastionen Kandahar, arnestedet til Taliban og sete for deres femårige regjering, for å slå bevegelsen.

Det amerikanske forsvaret har advart om at tapstallene vil øke i takt med innsatsen.

Ifølge en AFP-oversikt basert på tall det uavhengige nettstedet icasualties.org har samlet har 247 utenlandske soldater blitt drept i Afghanistan hittil i år. Fjoråret var det mest dødbringende hittil med 520 drepte.

De økte tapstallene er lite velkommen i Washington og London, de to største bidragsyterne av styrker som støtter Karzais regjering, og velgerne er stadig mer trette av tap i en fjerntliggende og tilsynelatende endeløs krig i utlandet.