Stenger 13 laboratorier etter kjemikaliekritikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUniversitetet i Oslo stenger en rekke laboratorier etter en rapport som kritiserer håndteringen av stoffet formalin.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ansatt har fått lungekreft som følge av dårlig ventilasjon.

En granskningsrapport feller en nådeløs dom over Universitetet i Oslos håndtering av kjemikalier gjennom 30 år, skriver Aftenposten.

Både ansatte og studenter har siden 1980-tallet rapportert om helseproblemer. I sommer fikk en professor ved Biologisk institutt diagnosen uhelbredelig lungekreft. Etter ikke å ha blitt hørt av universitetsledelsen, rettet han i sommer erstatningskrav mot Kunnskapsdepartementet, som iverksatte granskingen.

«Kartleggingen har avdekket en organisasjonskultur preget av uklare arbeidsforhold og ansvarsfraskrivelse. (...) Så sent som i 2009 er en rekke tidligere påpekte mangler og problemer fortsatt uløst, som for eksempel eksponering av de ansatte for kjemikalier og manglende rutiner,» skriver firmaet Safetec Nordic i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Laboratoriene mangler tilstrekkelig ventilasjon mot kjemikaliedamp fra blant annet stoffet formalin, som blir brukt til desinfeksjon og som konserveringsmiddel.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe sier til avisa at de til nå har stengt 13 laboratorier, og at universitetet vil sette i gang en storstilt gjennomgang og oppgradering av HMS-arbeidet ved instituttene.