Den danske politikeren Ritt Bjerregaard er død

Ritt Bjerregaard, her i 2008 da hun var overborgermester i København, er død, 81 år gammel. Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix / NTB
Ritt Bjerregaard, her i 2008 da hun var overborgermester i København, er død, 81 år gammel. Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den danske politikeren Ritt Bjerregaard, som var overborgermester i København fram til 2010, er død, 81 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjerregaard sovnet stille inn i København lørdag, omgitt av sin familie, etter å ha kjempet i flere år mot kreft.

Sosialdemokraten Bjerregaard som var utdannet lærer, ble første gang valgt inn i Folketinget i 1971.

Før hun ble borgermester i København i 2006, var hun bare 32 år gammel blitt utnevnt til undervisningsminister, og senere var hun sosialminister og fødevareminister. I fire år på 90-tallet var hun også miljøkommissær i EU.

Hun var en sterkt og fargerik stemme i politikken og kulturlivet, som var kjent av alle bare ved sitt fornavn Ritt, og en lederfigur i kampen for likestilling i Danmark.

Hun var beryktet for sine mange utspill, blant annet mot toppene i sitt eget parti, mot pressen og mot den mannsdominerte og sigarrøykende verden hun møtte i Folketinget.

Hun var også hovedperson i flere skandaler, blant annet saken i 1978 om dyre overnattinger på luksushotellet Ritz i Paris, som ga henne tilnavnet champagnesosialist og kostet henne jobben som undervisningsminister i Anker Jørgensens regjering.