Fant resistent H1N1-virus

Danske myndigheter råder leger til å være forsiktige med å bruke Tamiflu forebyggende. Foto: AP
Danske myndigheter råder leger til å være forsiktige med å bruke Tamiflu forebyggende. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTamiflu virket ikke mot mutert versjon av svineinfluensa.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Danske myndigheter har rapportert om at en pasient de fikk inn på et av landets sykehus led av en mutert form for H1N1-viruset, det som senere er blitt døpt Influensa A. Viruset skal ha vært resistent mot influensamedisinen Tamiflu, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Dansken hadde vært i kontakt med en annen person med H1N1, og skal derfor ha brukt Tamiflu til forebygging.

- Vedkommende var i begynnelsen slett ikke syk. Personen var i forebyggende behandling med Tamiflu, fordi vedkommende hadde vært i tett kontakt med en svineinfluensarammet i utlandet. Da det hadde gått fem dager med Tamiflu ble personen plutselig syk med H1N1, men det så ikke ut til at medisinen virket. Det viste seg så via prøver her og i England at viruset var blitt resistent, sier administrerende direktør Nils Strandberg Pedersen ved Statens Serum Institut i København til Ekstra Bladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pasienten er nå frisk etter å ha blitt behandlet med Relenza, en annen medisin.

Administrerende direktør Nils Strandberg Pedersen ved Statens Serum Institut i København sier han ikke tror den resistente mutasjonen eksisterer lenger. Likevel mener han det er bekymringsverdig, og at leger bør utvise forsiktighet før de bruker Tamiflu forebyggende.

Episoden viser nå at viruset er i stand til å mutere, og at Tamiflu på ingen måte er en mirakelmedisin, skriver Ekstra Bladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal ikke være uvanlig at influensavirus muterer spontant.

- Ikke overraskende

I Norge er Folkehelseinstituttet underrettet om saken i Danmark, men overlege Hans Blystad sier til ABC Nyheter at tilfellet ikke er nok til å endre deres råd til norske leger.

- Det er en viktig oppdagelse at den kan utvikle resistens, men jeg tenker som danskene sier at dette ikke er helt overraskende. Dette har vi opplevd her i Norge, på nest siste runde av influensa, sier Blystad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For to år siden var så mye som ti prosent av tilfellene ifølge Blystad resistente mot Tamiflu. Selv om viruset skulle mutere til en ny, resistent form og smitte videre, er ikke H1N1-viruset i sin nåværende spesielt farlig, ettersom det har lav dødelighet.

- Betyr ikke så mye

Blystad tar nyhetene fra Danmark svært rolig.

- Dette tilfellet betyr ikke så mye, all den tid influensaen ikke er så alvorlig. Det ser ikke ut til å ha smittet videre, og selv om det hadde det, finnes det også flere forskjellige midler som brukes mot influensamedisin, sier han.

i Norge finnes det minst fire forskjellige medisiner som kan brukes.

- Men hva er skrekkscenariet?

- Skrekkscenariet er at det blir vanskelig å behandle folk som er alvorlig syke, og at man må prøve flere forskjellige medisiner for å få pasientene friske. Men så langt har det aldri kommet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen innvirkning

Danske myndigheter råder nå leger til å utvise forsiktighet i bruken av Tamiflu som forebyggende medisin.

- Dette får ingen innvirkning på våre råd. Vi har klare begrensninger på når medisinen skal brukes, så dette får ingen konsekvenser for oss. Jeg synes det er litt rart at de har valgt å gå slik ut, bare basert på ett tilfelle, sier Blystad.