Frp-stormløp mot samiske rettigheter

Vil feie vekk  Sameting og samiske rettigheter: Laila Davidsen fra Finnmark Frp. Foto: Thomas Vermes
Vil feie vekk  Sameting og samiske rettigheter: Laila Davidsen fra Finnmark Frp. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFå vekk Sametinget og samemantallet. Få Norge ut av ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter. Boikott valgene til Sametinget. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gardermoen (ABC Nyheter): Dette er noen av forslagene Fremskrittspartiets fylkeslag i Finnmark og Troms vil ha partiets landsmøte til å vedta i helga.

- Sametinget hindrer næringsutvikling, sørger for at vi ikke får veier og hemmer oljeselskapenes og mineralselskapenes aktiviteter som kan gi arbeidsplasser hos oss.

Det sa politisk nestleder Laila Davidsen i Finnmark Frp til ABC Nyheter idet landsmøtet kom i gang fredag ettermiddag, og slår fast:

- Sametinget er en hemsko for næringsutvikling!

- Når vi får makta, fjerner vi det!

Laila Davidsen og Monica Dervo vil ha vekk Sametinget. Men Dervo vil inn i det først. Foto: Thomas VermesLaila Davidsen og Monica Dervo vil ha vekk Sametinget. Men Dervo vil inn i det først. Foto: Thomas Vermes

Med seg i delegasjonen har hun samiske Monica Dervo, som selv er kandidat til Sametinget ved høstens valg.

- Jeg satser på at vi ikke skal ha sametingsvalg etter dette, sier den unge Tana-kvinnen og konkluderer:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når vi kommer til makta, skal vi fjerne Sametinget!

Uttalelsene kommer idet Frp-landsmøtet vil behandle forslag om en fullstendig revolusjon i norsk samepolitikk.

Hvordan det går, kan du selv se på Frps nett-TV her.

- Norge ut av ILO-konvensjon

Landsmøtet har blant annet fått på sitt bord et forslag om rett og slett å trekke Norges tilslutning til ILO-konvensjon nr. 169 om urfolks rettigheter, som Norge tiltrådte i 1990.

Troms Frp står bak det, mens Finnmark Frp vil ha landsmøtet til å gjenta partiets krav om å avvikle Sametinget, fjerne samemantallet, si nei til Finnmarksloven og Finnmarkseiendommen, (det lokale organet som forvalter grunnen i Finnmark med medvirkning fra Sametinget).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja eller nei til Frp-liste?

Trass i dette stiller Fremskrittspartiet for andre gang i historien liste ved Sametingsvalget i høst. Dette paradokset vil Troms Frp ta et oppgjør med, og foreslår at partiet ikke skal stille liste der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Landsmøtet ønsker ikke at Fremskrittspartiet skal bidra til å gi Sametinget legitimitet ved å stille til Sametingsvalget.», slår Troms Frp fast.

- Nå er det vedtatt av våre sentrale organer at vi skal stille. Og da syns jeg vi skal prøve å komme inn i sånne organer så lenge de finnes, sier Dervo.

- Ikke ris til egen bak

Hun er ikke sikker på hva hun vil si til Troms-forslaget om ikke å stille i Sametinget, men støtter alle da øvrige radikale forslagene om samiske spørsmål.

- Blir ikke det ris til egen bak for deg som same?

- Nei. Jeg vil ikke ha noen forskjellsbehandling, svarer Monica Dervo.

Laila Davidsen understreker også ønsket om å fjerne all forskjellbehandling av folk innad i fylket.

- Forskjellsbehandlingen skaper enorme motsetninger i befolkningen mellom samer og andre. I stedet for å kjempe mot hverandre, må vi stå sammen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partinestleder Sandberg skeptisk

Nestleder Per Sandberg som har ledet partiets programkomité foran landsmøtet, er skeptisk til å trekke Norge fra ILO-konvensjonen, fordi han mener det ikke trengs.

- Det er ikke nødvendigvis ILO-konvensjonen, men stortingsflertallets særegne måte å fortolke konvensjonen, som er problemet. Konvensjonen sier bare noe om bevaring av språk, kultur og tradisjoner. Men i Norge er den brukt til å begrunne opprettelsen av Sametinget, sier Sandberg til ABC Nyheter.

Vi kontrollere sametings-penger

- Hva sier du til forslaget om ikke å stille til sametingsvalg?

- Jeg har blanda følelser i forhold til det, sier Per Sandberg og påpeker:

- De forvalter tross alt 400 millioner kroner. Det er kanskje på sin plass at vi kommer inn og får litt kontroll der også!