Veteraner skal hjelpe psykisk syke på nett

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen åpnet kameratstøtte.no på mandag. FOTO: Andreas H. Lunde
 Forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen åpnet kameratstøtte.no på mandag. FOTO: Andreas H. Lunde
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVeteraner skal hjelpe psykisk skadde soldater på ny nettportal. - Et lite skritt i riktig retning, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag åpnet forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) et nytt nettsted rettet mot tidligere og nåværende soldater, deres familier og venner. Kameratstøtte.no skal være et tilbud for de som ønsker å stille skriftlige spørsmål, hente informasjon eller diskutere (gjerne anonymt) de utfordringene som møter hjemvendte soldater.

- Et lite skritt, men et lite skritt i riktig retning. Dette er nok en kanal som kan nå veldig mange, sier forsvarsministeren til ABC Nyheter.

- Dette krever kun at du har tilgang til en PC og kan skrive ned det som måtte bekymre deg.

- Historisk samarbeid

Bak den nye tjenesten står FN-Veteranenes Landsforbund (FNVLF) og organisasjonen Mental helse Norge. Da kameratstøtte.no ble presentert på Forsvarsmusset i Oslo mandag morgen var de begge full av lovord.

- Et historisk samarbeid, fastslår Mental helses landsleder, Anne Grete Klunderud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreket at dette skal være et lavterskeltilbud som skal virke forebyggende og bidra til at hennes egen organisasjon skulle få så få medlemmer som mulig blant norske veteraner.

- Dette er særlig rettet mot de som sliter med sine tanker alene, som ikke vil gå på møter eller ønsker å bruke telefon, sier Vidar Falck som er veteranorganisasjonens genereralsekretær.

Tilsammen har de to organisasjonene nesten 18.000 medlemmer.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra veteraner som ber om å få lov til å skrive om sine problemer. For mange kan det være enklere å formidle seg anonymt. Dette vil bidra til å få fram mørketallsmassen av veteraner som vi vet er der, sier lederen for FNVLFs kameratstøttearbeid, Knut Østbøll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

-Rettighetene viktigst

FN-veteranen Tom Torgersen mener rettigheter er viktigere en nettside. FOTO: Andreas H. LundeFN-veteranen Tom Torgersen mener rettigheter er viktigere en nettside. FOTO: Andreas H. Lunde

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med erfaring fra fem hele kontingenter i Libanon, er Tom Torgersen (51) likevel noe avmålt og han påpeker at det allerede finnes ulike fora på nett for veteraner.

- Dette kan sikkert fange opp de yngre soldatene som er på vei ut. Det er deres verden, så for dem så tror jeg nok nettsiden kan være et bidrag sier han.

- Men det viktigste er rettighetene dine når du verver deg og kommer tilbake, og begynner å merke at dette har hatt sin pris. Det første er rett til helse. Da hjelper det ikke å prate eller skrive, men å ha rett til behandling så du forhåpentligvis ikke faller ut av arbeidslivet.

- Og hvis du skulle falle ut av arbeidslivet så må du ha noe å leve av. Først når du har noe å leve av, så kan du begynne å leve for noe.

Forsvarsministeren er også klar over at det er mer som skal til. Hun minner om at regjeringen for tiden har en lovendring ute på høring som tar opp både veteranenes helse og økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alle de ting vi har jobbet med de siste årene, det er steg i riktig retning for å ivareta våre veteraner på best mulig måte, mener Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Les også:

- Færre psykisk skadde soldater utenlands, ABC Nyheter 20.08.08

- Ikke mye for et ødelagt liv, ABC Nyheter 19.08.08

En av åtte må se overgrep, ABC Nyheter 18.08.08

1390 norske soldater skadd utenlands, ABC Nyheter 07.06.08