Kjapt om operaen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra «hjernedød kunstform» til intens kjærlighet. Kjentfolket har ulike meninger om opera og Bjørvika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunst-institusjon. Institusjonen ble stiftet i 1957 og ga sin første ballettforestilling på Hamar i 1958 og sin første operaforestilling i Folketeatret i 1959.

Stortinget vedtok i 1999 å bygge et nytt operahus i Bjørvika i Oslo. Grunnarbeidene starte i 2003. Den 7. januar 2008 flyttet institusjonen inn i den nye Operaen på Kirsten Flagstads plass 1. Operahusets offisielle åpning er fastsatt til den 12. april 2008.

(Kilde: operaen.no)

Som de aller fleste har fått med seg åpner den Norske Opera & Ballett dørene til nytt operahus i helgen. ABC Nyheter teller ned til begivenheten ved å spørre kjentfolk og borgerjournalister om deres forhold til den omdiskuterte kunstformen.

1. Hvordan vil du beskrive ditt forhold til opera?

2. Hva er ditt inntrykk av operaen i Bjørvika?

3. Har du planer om å besøke den nye operaen?

4. Har du en favorittopera?

Erling Lae - Byrådsleder i Oslo og kommende nestleder i Høyre

1. Jeg har et intenst og aktivt forhold til opera! Jeg har hatt abonnement sammenhengende i Den Norske Opera siden første abonnementsforestilling i februar 1959, og gleder meg nå til å se Siegfried og Barberen i Sevilla i Wien første helg i mai. Til daglig blir det jo helst opera på cd, men det er ikke helt det samme. Den fineste forestillingen jeg har sett, var Aida på Opera di Verona.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Den nye operaen er et arkitektonisk fyrtårn. Den er vakker både utvendig og innvendig. Endelig får vi en tilfredsstillende scene også i Norge, og alt tyder på at akustikken blir utmerket. Og det siste var jo på tide, siden vi har levd med elendige forhold i Folketeaterbygningen i 49 år.

3. Om jeg har planer om å besøke den nye operaen? Selvsagt! Jeg har for lengst tegnet abonnement. Og så skal jeg heldigvis på åpningskonserten 12. april og gleder meg veldig.

4. I grunnen har jeg flere, men la meg nøye meg med to: Don Giovanni (Mozart) og Don Carlos (Verdi). Og så skulle jeg så inderlig ønske at vi en gang i Norge også kunne få se og høre Norma av Bellini.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eli Engum Hagen - Elskerinne, sekretær, hustru og programleder i FEM.

1. Jeg har ikke noe forhold til opera. Jeg er egentlig veldig glad i all slags musikk, og har også forsøkt å høre på opera, men greier det ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Operahuset i Bjørvika blir sikkert flott, når de bruker så enorme beløp på et bygg, så må de jo greie å få bukt med gul marmor osv., men det er vondt å tenke på hvor mye vi kunne gjort i eldreomsorgen f.eks. for pengene vi her legger ned i et tilbud til finkulturen i Oslo-området som er de som i stor grad kommer til å frekventere stedet.

3. Siden jeg er gift med visepresidenten i Stortinget, så er vi invitert til åpningen av operaen. Og vi har takket ja. Jeg går til åpningen med åpent sinn. Det tviler jeg ikke på blir storslagent! Og hadde ikke vi gått, hadde noen andre fått billettene. Men det kommer til å koste mye penger for norske skattebetalere. Ikke bare åpningen, men operaen kommer til å bli et pengesluk hvert eneste år i fremtiden.

4. Har ingen favorittopera. Operetter og musikaler derimot! Men det var ikke spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tove Paule- president i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité

1. Litt til og fra. Mens jeg jobbet i Sveits, gikk jeg faktisk på opera flere ganger. Her hjemme har det blitt lite!

2. Den ser fin ut, og beliggenheten er jo fantastisk. Skal bli spennende å se den innvendig!

3. Ja, så absolutt!

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Jeg har alltid vært svak for Carmen av Georges Bizet, men også Den flyvende hollender av Richard Wagner har satt sine spor. Ellers må jo nevnes de fantastiske verkene av de store italienerne Giacomo Puccini og Giuseppe Verdi.

Lars Fr. Svendsen- Filosof, forfatter og prosjektleder i tenketanken Civita.

1.Jeg betrakter i grunnen opera som en av de laveste - mest hjernedøde - av alle kunstformer. Det hjelper litt hvis den fremføres på et språk man ikke behersker, fordi man da ikke får med seg librettoen (som vanligvis får en boyband-tekst til å fremstå som en genistrek i forhold).

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Et flott bygg, som hadde fortjent å fylles med noe mer meningsfylt enn opera.

3. Ikke noe hastverk, men i lengden blir det vel vanskelig å unngå.

4. Philip Glass: «Einstein on the Beach».

Arild Knutsen - leder av Foreningen for Human Narkotikapolitikk og aktiv borgerskribent hos ABC Nyheter.

1.Operaen er som en benk utenfor et skakkjørt hjem, der familien ikke evner å ivareta hverandre. Derfor pynter de ekstra på fasaden og etter inspirasjon fra naboen, for å se like gode ut. Utad.

2. Den ser litt ut som en billig plastblomst henslengt i et naturlig landskap, men fungerer nok glimrende som skaterampe.

3. Bjørvika er en tiltrekkende perle, men jeg havner neppe noensinne på innsiden av operaen.

4. Nei.

Les også:

- Nøkkelen til Operaen

- Giske advarer Oslo

- Boller til operasultne

- Avslappet operasjef

(Foto: Adrian Langset)(Foto: Adrian Langset)