Krigsfilm til 50 millioner

Aksel Hennie som Max Manus, Agnes Kittelsen som Tikken Manus og Christian Rubeck som Kolbein Laurin.
Aksel Hennie som Max Manus, Agnes Kittelsen som Tikken Manus og Christian Rubeck som Kolbein Laurin.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Produsentene av «Max Manus» vil vekke den norske krigsfilmen til live igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Max Manus:
• Max Manus (1914-1996) var en norsk motstandsmann under annen verdenskrig. Han var blant annet løytnant i Kompani Linge.
  • • Var medlem av den senere så kjente Oslogjengen som ble ansett av britene som Europas beste sabotasjegruppe under den annen verdenskrig.
  • • Var med på flere sabotasjeaksjoner. De mest kjente er sprengningen av flere skip på Oslo havn (Operasjon Mardonius, april 1943)
  • • Sprengning av troppeskipet «Monte Rosa», som ble skadet (juni 1944)
  • • Sprengning og senking av troppetransportskipet «Donau» utenfor Drøbak vinteren 1945.
  • • Sprengte sammen med Gunnar Sønsteby og Gregers Gram Arbeidsdirektoratets personalarkiv i Akersgata. Aksjonen ble gjennomført på lyse dagen, og hensikten var å stanse nazistenes mulige mobilisering av norsk ungdom til Østfronten.

    (©NTB)

Rollegalleriet til storfilmen om Max Manus' virke under Den andre verdenskrig ble i morges introdusert på en pressekonferanse på Oslo Militære Samfunn.

- Vi er stolte over og glade for å ha samlet flere av Norges aller mest talentfulle unge skuespillere til dette, sier regissørene av filmen «Max Manus», Joachim Rønning og Espen Sandberg. De er mest kjent for sine reklamefilmer, men også for sin innsats i Luc Besson-filmen «Bandidos» med Penelope Cruz og Salma Hayek i hovedrollene.

Aksel Hennie og Agnes Kittelsen blir ekteparet Manus. (Foto: Paul A. Nordal)Aksel Hennie og Agnes Kittelsen blir ekteparet Manus. (Foto: Paul A. Nordal)

- Da vi leste manus tenkte vi med en gang: Wow, denne filmen vil vi lage! sa produsent John M. Jacobsen.

Jacobsen fortalte at de med «Max Manus» vil vekke liv i den norske krigsfilmen i tradisjon med filmer som «Ni liv» og «Kampen om tungtvannet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygger om Oslo Opptakene starter i Oslo 19. februar og vil bli en av de aller største filmproduksjonene i Norge de siste 20 årene med et budsjett på over 50 millioner. En betydelig del av summen vil gå til å gjenskape Oslo slik byen så ut under krigen på 1940-tallet.

Foruten Aksel Hennie, som vil bekle hovedrollen som Max Manus, blir hans nærmeste støttespillere fremstilt av skuespillerkollegene Nicolai Cleve Broch, Christian Rubeck, Pål Sverre Valheim, Kyrre Haugen Sydness, Knut Joner, Peter Næss og Viktoria Winge.

- Utfordringen er hvorvidt man skal tolke rollen ut fra virkeligheten, hva som står i manus og hva som skjedde i virkeligheten, sier Christian Rubeck til ABC Nyheter om sin rollefigur Kolbein Lauring.

Baserer rolletolkningen på dagbok
Den virkelige Lauring var Max Manus' nestkommanderende og stedfortreder, men også hans beste venn fra oppveksten på Ljan utenfor Oslo. De var også sammen under førstegangstjenesten og under Finlandskrigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har fått tak i dagboken som Kolbein skrev i krigsårene, så jeg har et usedvanlig godt redskap for å kunne tolke rollen min best mulig, sier han.

Mossingen Christian Rubeck er utdannet ved Drama Centre i London, byen hvor han til vanlig også jobber, men er i Norge til nå mest kjent for sin rolle som Lars i Joachim Triers spillefilm «Reprise». Rubeck er for tiden også aktuell i «Nattsøsteren» som går på NRK1 torsdager.

Gamle og nye ansikt

Nicolai Cleve Broch har i en årrekke trasket i samme kulissene som hovedrolleinnehaver Aksel Hennie. I «Max Manus» vil de to kompisene atter en gang opptre på film sammen. Broch spiller Gregers Gram, som i virkeligheten var spesialist på illegal propaganda i Kompani Linge, og som ledet propagandaapparatet «Derby» sammen med Manus under krigen. De utførte mange kjente aksjoner sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regissør Petter Næss («Elling», «Tatt av kvinnen») tar steget foran kamera i rollen som Kaptein Martin Linge.

Ellers medvirker Knut Joner som fremstiller Gunnar Sønsterby, Norges høyest dekorerte borger, og leder for «Oslogjengen» under krigen.

Mats Eldøen spiller Edvard Tallaksen, agent og medlem i «Oslogjengen». Pål Sverre Valheim spiller Roy Nilsen, forhenværende bokser og medlem i Milorg.

Agnes Kittelsen har fått rollen som Tikken Manus, Max' kone etter krigen, men også organisator for de mange Linge-agentene som brukte Stockholm som støttestasjon. Viktoria Winge spiller rollen som Solveig Johnsrud, en fiktiv karakter basert på flere kvinner som jobbet for Gestapo.

Les også:
Europeisk tilskudd til Max Manus

Aksel Hennie blir krigshelt