Avgjørende måneder for energiske Sarkozy

Avgjørende måneder for energiske Sarkozy
Avgjørende måneder for energiske Sarkozy
Artikkelen fortsetter under annonsen

De neste tre månedene blir svært avgjørende for Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Med valgsuksessen på armlengdes avstand møter han gryende skepsis på hjemmebane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paris/Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): I løpet av sine første hundre dager i presidentstolen har Sarkozy nærmest daglig vært hovedoppslag i franske og europeiske medier.

Med et klart mål om å revitalisere Frankrikes rolle som en europeisk stormakt, har han plassert seg i sentrum for EUs pågående traktatprosess, åpnet for sterkere fransk NATO-tilknytning og inntatt en mye mer Russland-kritisk posisjon enn sin forgjenger Jacques Chirac.

Han har også lovet å «radikalt reformere» EUs system for landbruksstøtte, som franske bønder nyter svært godt av, når Frankrike tar over EUs formannskap til våren. Det siste er et grep Brussel ser på med forventning.

Men Sarkozy har også rukket å irritere sine EU-kolleger, ikke minst Tysklands Angela Merkel, med blant annet å ta æren for frigivelsen av de seks bulgarske helsearbeiderne fra Libya i sommer, for å kritisere den europeiske sentralbankens disposisjoner under finansuroen i høst og ikke minst for å gå på tvers av EUs plan for balansering av medlemslandenes budsjetter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må levere

På hjemmebane har imidlertid «Sarko» så langt stått støtt. Men ifølge seniorrådgiver Dominique Moïsi ved det franske instituttet for utenlandske relasjoner (IFRI) kan dette være i ferd med å snu.

- Sarkozy er fortsatt populær blant folk, men i elitekretser, blant personer som sterkt støttet hans valgkamp, spør man seg stadig oftere om han faktisk vil få gjennomført reformene han lover, sier Moïsi til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sarkozys støttespillere på høyresiden var lite begeistret for den statlige innblandingen Sarkozy har stått for så langt i markedsspørsmål. Som da han nærmest på egen hånd meklet fram en endelig fusjon mellom statseide Gaz de France og energiselskapet Suez.

- Fusjonen var nok riktig, men ble den utført på rett måte, spør Moïsi.

De håndfaste resultatene han har lovet, må snart komme, framhever han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er nå han kan innkassere gevinst på valgstemningen. Man pleier å si at en fransk president har de 200 første dagene på seg til å få noe gjort, sier Moïsi.

Håpet på drahjelp

Moïsi trekker fram to forhold som har skapt problemer for Sarkozy.

Det største er av økonomisk karakter. Mens den franske regjeringen har lagt opp til en vekst på 2,5 prosent, har OECD nå justert dette ned til under 2 prosent. Det gjør arbeidet med å få kontroll med det store, franske budsjettunderskuddet vanskeligere.

Det andre mener Moïsi er franske flauser i rugby-VM, som arrangeres i landet i høst. Landets sjokktap mot Argentina i mesterskapets åpningskamp bærer ikke bud om noen gjentakelse av 1998, da Frankrike gikk av hengslene etter hjemmeseieren i fotball-VM.

- Det er kanskje en «lett» analyse, men franskmenn er et humørsykt folk. Slike sportsbegivenheter har betydning, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag skal Sakozy holde en viktig tale, der det forventes at presidenten legger fram sin plan om hvordan pensjonssystemet skal reformeres, et svært sensitivt spørsmål i Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tidspunktet kan være godt. Det franske folket har resignert til et punkt hvor reform er mulig, og dette må Sarkozy utnytte, sier Moïsi.

De første dryppene om reformen er likevel blitt møtt med motstand fra franske fagforeninger.

Sarkozy-fri

Sarkozys mange medieutspill blir sett på som en del av strategien hans om å sitte i førersetet når viktige saker skal lanseres. Men denne voldsomme synligheten kan vise seg å være et tveegget sverd for Sarkozy, mener seniorrådgiveren.

- Spørsmålet er om han greier å løfte seg fra å være en pragmatisk, mediesynlig politiker til en virkelig statsmann, sier han.

Et tegn på en viss «Sarkozy-tretthet» har allerede vist seg. 30. november oppfordrer en gruppe kalt Demokrati på TV til en Sarkozy-fri dag i franske medier. (©NTB)