Klare til kurder-krig

Klare til kurder-krig
Klare til kurder-krig
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia står samlet om å gå til krig mot kurderne, og truer med invasjon av Nord-Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ypper til bråk
Kurdiske politikere, i spann med militæret, ypper til krig i Kurdistan etter denne ukens terroranslag i Ankara. Bildet er fra mars 2003, da tyrkiske styrker sist truet med invasjon av Nord-Irak.

Statsministeren og parlamentet i Tyrkia støtter nå planer om militære operasjoner i Nord-Irak

Tyrkias statsminister Recep Tayip Erdogan kunngjorde torsdag ettermiddag, i kjølvannet av tirsdagens terroraksjon i Tyrkias hovedstad Ankara, at han ville støtte enhver tyrkisk militær operasjon på nordirakisk territorium.

- Klare til krig

Kunngjøringen sammenfalt med et løfte fra nasjonalforsamlingens president Bulent Arinc om at de umiddelbart ville autorisere operasjoner nord i Irak hvis behovet skulle oppstå.

Statsministerens og parlamentets holdning står i sterk kontrast til deres tilbakeholdne innstilling for kun få uker siden, da forsvarssjef Yasar Buyukanit ba landets politiske ledelse om støtte til militære operasjoner.

- Det er uaktuelt for oss å være uenige med våre soldater, sa Erdogan ifølge nyhetsbyrået Turkish Press i intervju med TV-kanalen ATV. ”Når tiden kommer, vil vi ta de nødvendige skritt, uten å vegre.”

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tråd med våre nasjonale interesser vil parlamentet gi en hvilken som helst autorisasjon, men vi må vurdere konsekvenser og timing, uttalte stortingspresident Arinc.

Tyrkisk etterretning mener den kurdiske terroristorganisasjonen PKK som opererer fritt i Nord-Irak står bak eksplosjonen som tirsdag krevde 7 liv og skadde nærmere 100.

Eksplosivene og metoden som ble benyttet peker ifølge sikkerhetseksperter i retning av PKK eller en fraksjon av PKK som kaller seg de Kurdiske Frihetsfalker, men PKK har erklært at de ikke har noen forbindelse til eksplosjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maktesløse i Irak

Tyrkiske myndigheter er i økende grad frustrert over at terroristorganisasjonen PKK opererer fritt i fjellområdene nord i Irak. Håpet om at konkrete tiltak forespeilet av amerikanske og irakiske myndigheter vil materialisere seg svinner, og unilaterale operasjoner fremstår i økende grad som eneste militære mulighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanerne på sin side er splittet mellom en ambisjon om å bevare den relative stabiliteten i Nord-Irak mens resten av Irak er ute av kontroll, og ønsket om å hjelpe sine tyrkiske allierte.

- PKKs tilstedeværelse nord i Irak er en trussel mot Tyrkia, uttalte forsvarssjef Buyukanit nylig i en artikkel i magasinet Defense and Aviation.

- At en terroristorganisasjon kan operere fritt i et område hvor en invasjon nettopp har funnet sted er en interessant situasjon, skrev han. ”Det finnes ikke noe annet sted på jorden hvor terrorister kan operere så fritt.”

Kan gi kortsiktig politisk gevinst

Kommentatorer i Tyrkia frykter at en militær operasjon kan bli brukt for å oppnå en kortsiktig politisk gevinst i en situasjon hvor en begrenset militær innsats vil ha en kortvarig, i verste fall negativ, effekt på nasjonens sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Motivasjonen bak en slik operasjon kan være å vinne popularitet blant majoriteten av tyrkere, som er av den oppfatning at roten til det kurdiske problemet ligger i Nord-Irak, skriver Lale Sariibrahimoglu i dagsavisen Zaman.

- Men tvert imot, hvis vi ønsker fred i Tyrkia, må vi gjøre en korrekt diagnose og så benytte rett behandling for å løse problemet. Det finnes ingen annen vei, konkluderer hun.

Konsekvenser for EU-ambisjoner

EU har tidligere gjort det klart at de frykter unødvendig bruk av militær makt, men at det samtidig er forståelse for Tyrkias unike utfordringer.