Forsvaret kjøper mer hos IT-svindlerne

Forsvaret kjøper mer hos IT-svindlerne
Forsvaret kjøper mer hos IT-svindlerne
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens IT-giganten Siemens fortsatt etterforskes av både Økokrim og i et eget utvalg, har Forsvaret inngått ti nye kontrakter med selskapet som snøyt staten for minst 45 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I november i fjor ble Siemens sendt inn i den økonomiske skammekroken. I egne spesielle retningslinjer krever Forsvarsdepartementet (FD) at alle tilbud fra Siemens til underliggende etater «umiddelbart» skal vurderes av øverste hold.

«Retningslinjene skal også følges dersom det kan antas at et selskap utenfor Siemenskonsernet i nær fortid har overtatt virksomhetsområder fra selskaper i Siemenskonsernet», heter det i retningslinjene som ble oppdatert 24. november.

Men handelen med skandale-selskapet har fortsatt - også etter at de nye retningslinjene ble sendt ut, viser en undersøkelse som ABC Nyheter har foretatt.

Verd 10,5 millioner

I siste halvår har FD akseptert hele ti nye kontrakter med Siemens-tilknyttede selskaper. I samme periode har bare én mindre avtale med IT-giganten blitt avvist, opplyser FD.

De ti nye avtalene har en samlet verdi på om lag 10,5 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to største kontraktene er knyttet til tekniske installasjoner ved flerbrukshallen på Setermoen og en oppgradering av Forsvarets kommunikasjonsinfrastruktur. Den ene kontrakten som ble avvist var verdt bare 250.000,- kroner.

Forsvarsministeren fikk i fjor sommer overlevert rapporten om Siemens-svindelen fra Nils Dalseide. Siden den gang har FD inngått en rekke nye kontrakter med selskapet. Foto: ScanpixForsvarsministeren fikk i fjor sommer overlevert rapporten om Siemens-svindelen fra Nils Dalseide. Siden den gang har FD inngått en rekke nye kontrakter med selskapet. Foto: Scanpix

I fjor sommer fikk Siemens en alvorlig skrape i lakken. Da la det såkalte Dalseide-utvalget, FDs egen undersøkelsekommisjon, frem en første rapport. Den konkluderte med at selskapet bevisst hadde svindlet Forsvaret for 45 millioner kroner i forbindelse med utviklingen av IT-systemer innenfor det som heter FISBasis-kontrakten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse millionene måtte Siemens betale tilbake i fjor høst.

Og offisielt er forholdet til selskapet fortsatt kjølig:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- FD har pr. dags dato ikke et normalisert forhold til Siemenskonsernet, skriver assisterende departementsråd Morten Tiller i en epost til ABC Nyheter.

Siemens granskes fortsatt

For tiden sluttfører Dalseide-utvalget sine undersøkelser og i neste uke vil de legge fram en ytterligere gjennomgang av FISBasis. Siemens er fortsatt ett av selskapene som her undersøkes, bekrefter utvalgets leder Nils Dalseide.

- Vi ser på FISBasis og de selskapene som det berører, deriblant Siemens, sier han til ABC Nyheter.

Dalseide vil likevel ikke kommentere opplysningene om at det skandaleomsuste selskapet er inne i varmen og fortsatt undertegner millionkontrakter med Forsvarsdepartementet:

- Spørsmålet må besvares av dem som har inngått kontraktene, sier Dalseide.

Lederen for Økokrims korrupsjonsteam, førstestatsadvokat Lars Stoltenberg, bekrefter at også de stadig gransker Siemens:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etterforskningen pågår fortsatt med utgangspunkt i Dalseide-utvalget, sier han.

Men hos Siemens er de ikke forbauset over at forsvarskontrakter fortsatt undertegnes:

- Vi er ikke kjent med at vi har blitt avvist, sier kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus.

- Særlig betenkelig

Det var en tidligere ansatt i Siemens-systemet, Per-Yngve Monsen, som varslet om svindelen. Han er skuffet over at selskapet allerede nå er inne i varmen igjen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er uetisk, særlig i forhold til at Økokrim nå etterforsker saken, og at de gjør dette før forholdene med forsvarskontraktene er ordentlig belyst. Det er særlig betenkelig at det er den svindlede etaten som går inn for dette, sier Monsen til ABC Nyheter.

- Kanskje har ikke korrupsjon og bedrageri det fokus som det burde ha, spør han.

Assisterende departementsråd Morten Tiller i Forsvarsdepartementet sier at de vurderer kontrakter med Siemenskonsernet fra sak til sak, og at alle de ti nye er knyttet til sluttføring eller begrenset videreføring av tidligere prosjekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bruk av eventuelt andre leverandører i forbindelse med disse avtalene har enten vært umulig på grunn av mangel på alternative leverandører, eller ville medført vesentlige negative konsekvenser av operativ, økonomisk eller sikkerhetsmessig art for Forsvaret, lyder Tillers forklaring overfor ABC Nyheter.

For Siemens var brevet som setter dem i en særstilling en stor overraskelse.

Illustrasjonsfoto: Scanpix