Blair: Svært alvorlig situasjon

Blair: Svært alvorlig situasjon
Blair: Svært alvorlig situasjon
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Tony Blair sier det har oppstått en svært alvorlig situasjon etter at Iran pågrep en gruppe britiske marinegaster og soldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Storbritannias statsminister ser svært alvorlig på situasjonen som har oppstått i Iran. Foto: Reuters / Scanpix

London (NTB-Reuters): I en uttalelse søndag la han til det ikke er det minste tvil om at britene ble pågrepet i irakisk farvann. Blair sa videre at han håper iranske myndigheter forstår alvoret i situasjonen.

De 15 britene ble pågrepet fredag vet munningen av vannveien Shatt al-Arab innerst i Persiabukta. Iranske myndigheter insisterer på at britene befant seg i iransk farvann.

Britisk ambassadør inn på teppet i Iran

Tidligere i dag ble Storbritannias ambassadør til Iran kalt inn på teppet i utenriksdepartementet i Teheran «fordi britiske sjøfolk ulovlig har tatt seg inn på iransk sjøterritorium,» melder Irans statseide fjernsyn.

Storbritannia og EU har krevd at de 15 britiske marinegastene som ble tatt til fange av Irans revolusjonsgarde fredag, må løslates. Storbritannia og USA hevder britene befant seg i irakisk farvann da de ble pågrepet. Ifølge en melding fra et iransk nyhetsbyrå lørdag skal de 15 marinegastene ha erkjent at de visste at de befant seg i iransk territorialfarvann da de ble tatt til fange.

Vurderer tiltale

Den iranske utenriksministeren Manouchehr Mottaki sa søndag at de 15 britene kan bli tiltalt for å ha tatt seg ulovlig inn i iransk farvann. Han sa også at han kommer til å diskutere saken med sin britiske kollega Margaret Beckett. (©NTB)