Smøla – havørna og gråhegrenes rike

Smøla har den tetteste bestanden av hekkende havørn i hele verden. Det er ikke tilfeldig. Det er heller ikke tilfeldig at gråhegrene trives på Smøla - eller at øya tiltrekker seg naturelskende turister.

Smøla i Møre og Romsdal

  • Består av ei stor øy (fast-Smøla) og rundt 5800 mindre øyer, holmer og skjær. Øya har derfor hele 1/3 av Møre og Romsdals kystlinje.
  • Øya Smølas høyeste punkt er Haukarhaugan 48 m.o.h.
  • Det er drøye 2000 fastboende på Smøla. I turistsesongen er det til en hver tid rundt 10.000 mennesker på Smøla.
  • Har verdens tetteste bestand av hekkende havørn. Smøla er også et av de viktigste områdene for oter i Europa.
  • Smøla har hele åtte naturreservater og to landskapsvernområder som er viktige for bevaring av kommunens særegne natur, flora og fauna.
  • Smøla har Nord-Europas største lavlandsslette, der du blant annet finner den fredede smølarypa.
  • Fiskeri, fiskeoppdrett, fiskeforedling og relaterte virksomheter utgjør rundt 40 % av den samlede sysselsettingen på øya.
  • Hver 20. oppdrettslaks som produseres i Norge kommer fra SalMar på Smøla.

SMØLA (ABC Nyheter): Øykommunen Smøla, som ligger mellom byene Kristiansund og Trondheim, består av ei stor øy og rundt 5800 mindre øyer, holmer og skjær, og det er alle disse «smådelene» – eller smulene, som navnet er avledet fra – som er hemmeligheten bak øyrikets enorme popularitet blant havørn, gråhegrer og andre fuglearter. Den vakre naturen og dyrelivet blir igjen en magnet på turister, som ønsker å oppleve naturen gjennom blant annet fiske og fuglekikking.

Følg havørnene og hegrene døgnet rundt på Zooom.no.

Ekstremt næringsrikt

Skjærgården, som av enkelte blir beskrevet som verdens farligste og vakreste, består av mange grunne områder der sollyset trenger helt ned til bunnen. Det gjør det ekstremt næringsrikt. Her er det derfor mye av det som står øverst på menyen til både havørn, gråhegre og andre sjøfugler, nemlig fisk. Særlig kjent er Smøla for sitt svært gode sjøørretfiske, som trekker sportsfiskere fra hele verden til øya. De grunne og vadevennlige områdene er også som skapt for gråhegrenes snikjakt.

Les også: Alt du trenger å vite om gråhegre

I dette intervjuet forteller vår havørn-ekspert og smølværing, Espen Lie Dahl, hva det er som gjør Smøla til det fugleeldoradoet det er:

Les også: Alt du trenger å vite om havørn

Havørna stadig viktigere

Naturen er ikke bare viktig for livsgrunnlaget til alle fuglene som holder til på øya i atlanterhavsgapet. Den er også livsgrunnlaget for et flertall av de tobeinte som bor der. Mange er sysselsatt i de såkalte primærnæringene – landbruk og fiske, men det er også den unike naturen og dyrelivet som skaper grobunn for turistnæringen på øya. Hit reiser folk som vil prøve seg på havfiske eller sjøørretfiske, padle kajakk i idylliske omgivelser eller dykke i krystallklart vann.

De siste årene har også havørna blitt stadig viktigere. Hit kommer både ihuga naturfotografer og barnefamilier for å oppleve havørn på nært hold.

I dette intervjuet forteller Einar Wikan i Smøla nærings- og kultursenter om turismen på Smøla generelt og havørnturismen spesielt:

Ørn over alt

De to fugleekspertene i teamet vårt, Espen og broren Audun, lever blant annet av å guide turister på havørnsafari, i tillegg til at de har bygget svært avanserte fotoskjul hvor naturfotografer kan sitte komfortabelt uten risiko for å bli oppdaget av havørnene.

I denne videoen kan du bli med om bord i det flytende fotoskjulet de kaller «Diamanten», som er helt unikt i verdenssammenheng:

Men du trenger strengt tatt ikke guide for å se havørn på Smøla. Fra frokostsalen på anlegget der vi bodde da vi besøkte Smøla i begynnelsen av mars, kunne vi se ikke mindre enn 21 havørner en morgen! Og i denne videoen kan du se hvor nært vi kom havørn etter et besøk på Veiholmen, lengst nord på Smøla:

I begynnelsen av april lanserer ABC Nyheter sin nye dyrenettside Zooom.no, der man kan følge dyrene direkte døgnet rundt. I første omgang kan du følge et havørnpar og en hegrekoloni på Smøla. Har du lyst til å smugkikke på tjenesten allerede nå, er betaversjonen tilgjengelig her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus