Mobilhjelpen:

Slik blir du kjent med din iPad

iPad er et nettbrett fra Apple. Størrelse og vekt gjør at den er en slags mellomting mellom en ordinær smarttelefon og en bærbar datamaskin.

Det finnes to ulike iPad-modeller, iPad Air og iPad mini. iPad Air har den største skjermen, og er utstyrt med antirefleksbelegg som gjør den bedre i sterkt sollys. iPad mini har mindre skjerm, men er ellers tilnærmet lik iPad Air.

Vi skal nå gi deg en liten omvisning på din iPad.


Hjem-knappen

Hjem-knappen er den store runde knappen under skjermbildet. Du kan alltid trykke på denne for å komme tilbake til Hjem-skjermen. Når du har trykket på Hjem-knappen, forlater du appen eller programmet der du er. Vil du tilbake til det du holdt på med, trykker du bare på den aktuelle appen på nytt, og kan fortsette der du var.Port for lader

Rett bak Hjem-knappen er åpningen for laderen.


Laderen

Selve laderen var en del av utstyret du fikk med da du kjøpte din iPad. Sett laderen og koble til strøm, så får du ladet opp din iPad.


Lad med pc-en din

Du kan også lade din iPad ved å koble den direkte til en pc. Da setter du ladekontakten i din iPad, tar av støpselet, og setter den ledige delen av ledningen i en USB-port på pc-en din.


USB-port

En pc har som regel åpning for flere ulike ledninger, så sjekk at kabelen kommer på riktig sted. Bildet over viser en USB-port.


Volumknapper

Volumknappene finner du på siden av din iPad. Ønsker du å slå lyden helt av, bruker du den lille knappen. Ønsker du å regulere lyden opp og ned, gjør du det med de to knappene rett ved siden av.


Dvaleknappen

På hjørnet ved siden av volum-knappene, finner den såkalte dvale/vekke-knappen. Et trykk på den gjør at din iPad går i dvale. Du kan fortsatt få FaceTime-anrop, tekstmeldinger, alarmer og andre varslinger selv om din iPad er i dvale. Et nytt trykk på dvale-knappen vil vekke den til live igjen.Hovedkamera

Din iPad er utstyrt med to ulike kameraer. Bak ser du kameraåpningen som brukes når du tar bilder eller video.


Frontkamera

Det er også et lite kamera foran, rett over skjermen. Dette brukes dersom du for eksempel bruker FaceTime, Skype eller ønsker å ta et selvportrett.


Hodetelefoner

Det lille runde hullet i det ene hjørnet, er åpningen for hodetelefoner. Du kan bruke hodetelefoner med eller uten mikrofon. Har du mikrofon, fungerer hodetelefonen din som et handsfree-set - noe som er praktisk om du for eksempel skal bruke FaceTime.


Mini-jack

Du kan bruke alle standard øreplugger eller hodetelefoner. Det viktigste er at de har en plugg som passer, en såkalt mini-jack.


SIM-kort

Både iPad Air og iPad mini kommer i varianter med og uten mulighet for SIM-kort. Har du en iPad som ikke støtter SIM-kort, trenger du trådløst internett for å komme på nett. Med en iPad med SIM-kort, kan du koble til internett overalt der det er mobildekning.


Slik setter du inn SIM-kortet

I pakken som fulgte med din iPad, lå det også en liten flat pakke med en bitteliten «binders» i. Enden av denne putter du inn i det lille hullet slik at skuffen dyttes ut. Plasser deretter SIM-kortet inn i skuffen, og sett skuffen på plass igjen.


Les også: Slik blir du kjent med din Android-telefon

Les også: Slik blir du kjent med din iPhone

Les også: Last ned apper på 1-2-3

Les også: Få de smarte mobil- og nettbrettrådene

I samarbeid med Telenor. Les mer om Mobilhjelpen her.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.