Mobilhjelpen:

Slik blir du kjent med din nye telefon

Hjem-knappen: Hjem-knappen er den store runde knappen under skjermbildet. Du kan alltid trykke på denne for å komme tilbake til Hjem-skjermen. Når du har trykket på Hjem-knappen, forlater du appen eller programmet der du er. Vil du tilbake til det du holdt på med, trykker du bare på den aktuelle appen på nytt, og kan fortsette der du var.

Dette må du kunne for å komme i gang.

iPhone er en smarttelefon fra Apple. Det finnes flere ulike iPhone-modeller på markedet, men de grunnleggende prinsippene er de samme. Vi skal nå gi deg en liten omvisning på din iPhone, basert på en iPhone 6.

Hjem-knappen

Hjem-knappen er den store runde knappen under skjermbildet. Du kan alltid trykke på denne for å komme tilbake til Hjem-skjermen. Når du har trykket på Hjem-knappen, forlater du appen eller programmet der du er. Vil du tilbake til det du holdt på med, trykker du bare på den aktuelle appen på nytt, og kan fortsette der du var.


Port for lader

Rett under Hjem-knappen er åpningen for laderen.


Laderen

Selve laderen er en del av utstyret du fikk med da du kjøpte din iPhone. Sett laderen i iPhone og koble til strøm for å lade opp telefonen.Lade med din pc

Du kan også lade din iPhone ved å koble den direkte til en pc. Koble laderen til iPhone, ta av støpselet, og sett den ledige delen av ledningen i en USB-port på din pc.


USB-port

En pc har som regel åpning for flere ulike ledninger, så sjekk at kabelen kommer på riktig sted. Bildet over viser en USB-port.


Volumknapper

Volumknappene finner du på siden av iPhone. Ønsker du å slå lyden helt av, bruker du den avlange knappen over volumknappene. Lyden er av når du ser et rødt felt. Vil du regulere lyden opp og ned, bruker du de to knappene rett under. Lydnivået vises på skjermen.


Dvaleknappen

På toppen (iPhone 4 og 5) eller på siden (iPhone 6 som på bildet over), finner du den såkalte dvale/vekke-knappen. Et trykk på den gjør at iPhone går i dvale. Du kan motta samtaler, FaceTime-anrop, tekstmeldinger, alarmer og andre varslinger selv om iPhone er i dvale. Et nytt trykk på dvale-knappen vil vekke den til live igjen.


Hovedkamera

Din iPhone er utstyrt med to ulike kameraer. Bak ser du kameralinsen til hovedkameraet som brukes når du tar bilder eller video.


Frontkamera

Det er også et lite kamera foran, rett over skjermen. Dette kan brukes når du for eksempel bruker Facetime, Skype eller ønsker å ta et selvportrett.Høyttaler

Høyttaleren finner du på undersiden av din iPhone, ved siden av mikrofonen.


Mikrofon

Mikrofonen finner du på undersiden, ved siden av høyttaleren. Pass på så du ikke holder hånden foran når du snakker.


Hodetelefoner

Det lille runde hullet i det ene hjørnet, er åpningen for å koble til hodetelefoner. Du kan bruke hodetelefoner med eller uten mikrofon. Har du mikrofon, fungerer hodetelefonen din som et handsfree-set - noe som er praktisk om du for eksempel skal bruke Facetime.Mini-jack

Du kan bruke alle standard øreplugger eller hodetelefoner til iPhone. Det viktigste er at de har en plugg som passer, en såkalt mini-jack.


SIM-kort

Med din iPhone fikk du et SIM-kort. SIM-kortet er knyttet til mobilabonnementet ditt, slik at du kan ringe og koble deg til internett overalt der det er mobildekning.


Slik setter du inn SIM-kort

I det ene hjørnet ser du en liten skuff, med et bittelite hull ved siden av. I pakken som fulgte med iPhone, var en liten flat pakke med en bitteliten «binders» i. Enden av denne putter du inn i det lille hullet slik at skuffen dyttes ut. Plasser deretter SIM-kortet inn i skuffen, og sett skuffen på plass igjen.


Les også: Last ned apper på 1-2-3

Les også: Kurset for de smarte mobil- og nettbrettriksene

Les også: Slik blir du kjent med din Android-telefon

Les også: Slik blir du kjent med din iPad

I samarbeid med Telenor. Les mer om Mobilhjelpen her.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.