Video viser historien til kvinners badetøy:

Se strandmoten gjennom 125 år

Fra store badedrakter i ull til brasiliansk undertøy som knapt «dekker noe» har badetøysmotene for kvinner vært i stadig endring de siste hundre årene.

En video som nå sprer seg på nett viser glimt av historien. «Bikiniens utvikling» viser frem strandmotene over en drøy hundreårsperiode, fra 1890 til våre dager.

Se også denne: Slik har stuen endret seg på hundre år

Modell og skuespillerinne Amanda Cerny opptrer i videoen, som begynner i svart-hvitt på slutten av 1890-tallet, der Cerny er dekket fra topp til tå i en stripete ulldrakt med matchende hatt. Omkring 1910 har hun på seg en t-skjorte og shorts i kombinasjon.

Innen 30-tallet har de klassiske badedraktene vi kjenner i dag oppstått, om enn med noe mer konservativt snitt. På 1940-tallet kommer det flere farger og polkaprikker, før badetøyet avdekker stadig mer hud utover 50-tallet.

Les også: Lite plagg med stor effekt

Bikinien slik vi kjenner den er det franskmannen Louis Réard som designet i 1946. Utover 50-tallet ble den markedsført av stjerner som Marilyn Monroe og Brigitte Bardot utover 50-tallet. Den første bikinien i denne videoen får vi se omkring 1960.

Designet krymper stadig i løpet av de følgende årene, og på 70-tallet ser man en viss innflytelse fra hippiebevegelsens motebilde. På 80-tallet er badedrakten tilbake, men smalere enn noen sinne. På 90-tallet dukker bikinien opp igjen.

Også bademoten nærmere vår egen samtid er dekket av videoen, som du kan se over.
Les også: – Jeg kan føle meg skikkelig ukomfortabel i bikini

Kilde: AFP Relaxnews.

Personvernpolicy