Meny

Irakisk etterretningsoffiser var strategen bak IS

Opprørerne i Den islamske staten (IS) har tatt kontroll over store områder nord i Syria og Irak og er fryktet for sin brutalitet. En av Saddam Husseins tidligere etterretningsoffiserer skal ha lagt strategien. Foto: Reuters
En av Saddam Husseins etterretningsoffiserer, Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, var strategen bak opprørsgruppa Den islamske staten (IS).
Den islamske staten (IS):
  • Islamistisk opprørsgruppe i Irak og Syria som kjemper for en sunnimuslimsk stat (kalifat).
  • Har røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.
  • I 2006 gikk flere av gruppene sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).
  • En gruppe tidligere etterretningsoffiserer med Samir Abd Muhammad al-Khlifawi i spissen, trakk i trådene, men utpekte den religiøse lederen Abu Bakr al-Baghdadi til frontfigur.
  • Året etter utvidet gruppen sitt virksomhetsområde til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).
  • Sommeren 2014 proklamerte ISIL et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok deretter kontroll over store områder Syria og Nord-Irak.
  • I Irak sikret IS seg tilgang til oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.
  • Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.
  • En USA-ledet koalisjon innledet i september 2014 en luftkrig mot antatte IS-mål i Syria og Irak.

Den tidligere obersten, som i islamistkretser gikk under navnet Haji Bakr, ble drept i sammenstøt med andre opprørere i Tal Rifaat nord i Syria i januar 2014.

Lite visste opprørerne om hvem den høye mannen med hvitt skjegg var, noe notatene og dokumentene han etterlot seg har avdekket.

Håndskrevne notater

Der Spiegel har etter lange forhandlinger med de syriske opprørerne som drepte ham fått tilgang til 31 håndskrevne dokumenter, som i detalj beskriver strategien IS benyttet da de tok kontroll over store deler av det nordlige Syria.

Dokumentene beskriver alt fra spionasjeaktiviteter til utpressing av lokale stammeldere, drap, bruk av informanter. De avslører også hvordan IS er bygd opp og kommandolinjene i organisasjonen.

Les også: USA reagerer sterkt på nye IS-likvidasjoner

Bitter og arbeidsløs

Ifølge det tyske tidsskriftet ble Bakr «bitter og arbeidsløs» da USA besluttet å oppløse de gamle sikkerhetsstyrkene i Irak etter invasjonen i 2003.

Fra 2006 til 2008 satt han i amerikansk fangenskap i militærleiren Camp Bucca og det beryktede Abu Ghraib-fengselet, og der fikk han gode kontakter blant mange fanger.

Sammen med en gruppe andre tidligere etterretningsoffiserer bygde Bakr etter løslatelsen opp et hemmelig nettverk av jihadister, og utpekte den religiøse lederen Abu Bakr al-Baghdadi til frontfigur.

Bakgrunn: – IS-video viser drap på kristne etiopiere i Libya

Så mulighet

Den virkelige lederen var det derimot Bakr selv som var, men ha innså at tiden ikke var inne til å ta opp kampen mot den irakiske regjeringshæren.

Da opprøret mot president Bashaer al-Assad brøt ut nabolandet våren 2012, så han derimot hvilke muligheter som åpnet seg.

I all stillhet åpnet gruppen – som da kalte seg Den islamske staten i Syria og Levanten (ISIL) – kontorer i en rekke byer og landsbyer nord i Syria, blant annet i Raqqa som skulle bli deres hovedkvarter.

I hemmelighet

Fra kontorene drev de veldedighet og misjonering, samtidig som de i all hemmelighet bygde opp våpenarsenal som ble skjult i leide leiligheter og forhandlet og presset lokale klan- og militsledere.

Etter hvert dukket stadig flere svarte flag opp, og motstandere og kritikere begynte å forsvinne. Noen ble halshogd til skrekk og advarsel, og budskapet ble raskt oppfattet.

ISIL opprettet treningsleire og forlegninger og rekrutterte aktivt unge syrere. Før noen helt forsto hva som skjedde, hadde de utmanøvrert andre opprørsgrupper og tatt kontroll.

Ikke islamist

Hjernen bak det hele var ifølge Der Spiegel Bakr, som dirigerte sine tropper fra Tal Rifaat.

Godt informerte irakiske kilder beskriver overfor Der Spiegel Bakr mer som en nasjonalist enn islamist.

Strategien han la for å erobre Nord-Syria, ble senere også brukt med stort hell i Irak, noe Bakr aldri fikk oppleve.