Meny

USA reagerer sterkt på nye IS-likvidasjoner

En ny propagandavideo fra Den islamske staten viser angivelig hvordan de dreper nærmere 30 kristne etiopiere i Libya. Foto: Reuters

USA reagerer sterkt på en ny video fra opprørsgruppa Den islamske staten (IS), der de angivelig likviderer nærmere 30 kristne etiopiere på en strand i Libya.

Den islamske staten (IS):
  • Islamistisk opprørsgruppe i Irak og Syria som kjemper for en sunnimuslimsk stat (kalifat).
  • Har røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.
  • I 2006 gikk flere av gruppene sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).
  • En gruppe tidligere etterretningsoffiserer med Samir Abd Muhammad al-Khlifawi i spissen, trakk i trådene, men utpekte den religiøse lederen Abu Bakr al-Baghdadi til frontfigur.
  • Året etter utvidet gruppen sitt virksomhetsområde til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).
  • Sommeren 2014 proklamerte ISIL et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok deretter kontroll over store områder Syria og Nord-Irak.
  • I Irak sikret IS seg tilgang til oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.
  • Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.
  • En USA-ledet koalisjon innledet i september 2014 en luftkrig mot antatte IS-mål i Syria og Irak.

Den 29 minutter lange propagandavideoen fra IS viser hvordan maskerte IS-krigere halshogger minst tolv menn, mens minst 16 andre blir skutt i hodet.

Før likvideringene viser videoen en maskert mann som truer kristne som ikke konverterer til islam.

Begge gruppene skal ha blitt bortført i Libya, den ene øst og den andre sør i landet. I videoen kalles mennene «følgere av korset til fienden, Den etiopiske kirke».

– Brutalt massemord

USA reagerer sterkt på videoen, som er den siste av flere likvidasjonsvideoer fra IS.

– USA fordømmer på det sterkeste det brutale massemordet på antatte kristne etiopiere av IS-tilknyttede terrorister i Libya, sier en talskvinne for president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsrådet, Bernadette Meehan.

– Denne grusomheten viser nok en gang det akutte behovet for en politisk løsning på konflikten i Libya, slik at man kan gjøre et samlet Libya i stand til å vende ryggen til terrorgruppene, sier hun.

Bakgrunn: – IS-video viser drap på kristne etiopiere i Libya

Vil slå tilbake

USA vil slå tilbake mot slike umenneskelige terrorhandlinger, lover Meehan.

– At disse terroristene dreper disse mennene bare på grunn av troen deres, avdekker hvor ondskapsfulle og meningsløst brutale de er. Folk fra alle trosretninger står sammen mot terroristenes barbarisme, og det gjør USA også, sier hun.

Verken etiopiske myndigheter eller andre har ennå kunne fastslå om videoen er ekte, eller om mennene som tilsynelatende ble drept var etiopiere.

Siste av flere

Videoen ligner imidlertid på tidligere videoer gruppen har publisert, som senere har blitt bekreftet som autentiske.

IS har siden i fjor sommer publisert en rekke videoer der fanger blir likvidert, enten ved halshogging eller skyting. En video har også vist en fange som angivelig blir brent levende.

De fleste videoene har blitt spilt inn i Irak og Syria, der gruppen har sin base. I februar publiserte imidlertid gruppen en video som angivelig viste at 21 koptiske kristne fra Egypt ble likvidert på en strand i Libya.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært