Carew helten da Norge knuste Ungarn

John Carew (to mål), Steffen Iversen og Daniel Braaten scoret mot Ungarn i EM-kvaliken på Ullevaal. - Veldig godt for gutta, skrøt landslagssjef Åge Hareide.

John Carew økte til 4-0 for Norge etter 79 minutters spill, men festen startet da Steffen Iversen sendte Norge i ledelsen etter 22 minutter med en heading på hjørnesparket fra Martin Andresen.

- En kjempebra prestasjon. Men John hadde litt tur på sine mål, smilte Iversen til TV 2.

13 minutter ut i annen omgang serverte John Carew ballen på sølvfat til Braaten, som satte bredsiden til og scoret i åpent mål.Ytterligere to minutter senere kom Carew fri og ordnet 3-0, og 79 minutter ut i kampen scoret Aston Villa-spissen sitt annet mål for dagen.

Les kampreferatet og sjekk matchfakta under.

- Vi hadde ikke marginene mot Bosnia og Tyrkia, så dette var godt, sa Hareide om de to strake kvalik-seirene på Ullevaal.

Ikke siden 1999 har Norge gjort det så bra i to påfølgende matcher på Ullevaal-matta.

- Det var tett og jevnt i sommervarmen, men vi fikk en viktig scoring før pause og la om til 4-4-2 i andre omgang. Så fikk John og Daniel vist seg frem, sa Hareide til TV 2.

- Dette var godt, og jeg følte jeg spilte veldig bra. Jeg fokuserte på skape sjanser, og det stemte stort sett hele veien, sa John Carew.

Seerne kåret tomålsscoreren fra Aston Villa til Norges beste. Også Brede Hangeland imponerte stort i midtforsvaret.

- Han var giganten i kveld, sier ekspertkommentator Nils Johan Semb.

Og la til:

- Etter 2-0 og ut var det norsk lek i sommervarmen.

Tidligere i dag fastslo Egil Drillo Olsen at han tror Norge kommer til EM.

- Vi har satt oss et mål og har en visjon om å komme dit, men vet at ingenting stiger inn i himmelen. Det kan alltid komme et tilbakeslag, og slike kommer særlig ofte etter en opptur. Det er viktig at vi beholder både roen og troen, sier en litt mindre optimistisk Hareide til NTB.

Neste hinder er Moldova i september. Der må Norge greie seg uten Erik Hagen, som fikk gult kort onsdag. Det var eneste skår i gleden på en solfylt kveld i hovedstaden.

KAMPFAKTA

Norge - Ungarn 4-0 (1-0)
Ullevaal stadion, 19.198 tilskuere
Mål: 1-0 Steffen Iversen (22), 2-0 Daniel Braaten (58) 3-0 John Carew (60), 4-0 Carew (79).
Dommer: Eduardo Iturralde González, Spania.
Gult kort: Erik Hagen (29), Norge, Tamás Hajnal (29), Ungarn.
Norge (4-3-3): Håkon Opdal - Jarl André Storbæk, Erik Hagen, Brede Hangeland, John Arne Riise - Bjørn Helge Riise, Martin Andresen, Christian Grindheim (Kristofer Hæstad fra 46.) - Steffen Iversen (Daniel Braaten fra 46.), John Carew, Morten Gamst Pedersen (Thorstein Helstad fra 83.).
Ubenyttede reserver: Rune A. Jarstein - Frode Kippe, Jan Gunnar Solli, Simen Brenne.
Ungarn (4-3-1-2): Zoltán Végh - Zoltán Szélesi, Béla Balogh, Roland Juhász, Vilmos Vanczák - Ákos Buzsáky (Krisztián Vadócz fra 85.), Balázs Tóth, Dániel Töszer - Tamás Hajnal - Zoltán Gera, Tamás Priskin (Tibor Tisza fra 73.).
Ubenyttede reserver: Márton Fülöp - Balázs Dzsudzsák, Csaba Csizmadia, Ádám Vass, Boldizsár Bodor.

De to andre kampene i Norges gruppe er ikke ferdigspilt ennå: Bosnia-Malta og Hellas-Moldova.

Les alt om EM-kvalifiseringen på ABC Nyheter.

Sjekk tabellen her.

(foto: Scanpix)

KAMPREFERATET

Norge har knekket Ullevaal-koden i grevens tid. Onsdag ble Ungarn feid av banen med 4-0, og nøyaktig ett år før EM lever håpet om norsk deltakelse igjen.

John Carew var kampens store spiller og drev Ungarns forsvarere til fortvilelse. Lenge lyktes han med alt unntatt avslutninger, til slutt knekket han også den koden og scoret to ganger.

Steffen Iversen skallet et hjørnespark i mål som høydepunkt på en festlig førsteomgang med mye godt spill og mange sjanser. Spillet var ikke like bra etter at to skader tvang Åge Hareide til å legge om til 4-4-2 ved pause, men Carew jobbet fram sjansen innbytter Daniel Braaten brukte til å punktere kampen, før han satte kronen på verket.

Først løp Carew fra forsvaret og scoret alene med keeper, før han i trengt situasjon foran mål listet ballen i mål ved stolpen - etter forarbeide av Morten Gamst Pedersen og John Arne Riise.

Etter å ha scoret bare 18 mål på de 16 første hjemmekampene under Åge Hareide, feide Norge inn sju til i kniven-på-strupen-kampene mot Malta og Ungarn. Laget viste også en nyfødt tro på egne ferdigheter som blir uvurderlig å ta med seg inn i høstens hjemmemøter med Hellas og Tyrkia.

Det er motstandere av et annet kaliber, og ingen skal tro at det blir like lett da. Det er ytterst sjelden Norge får så mye bakrom å leke seg i på Ullevaal, og lagene Norge har slått til sammen 8-0 den siste uka er så visst ikke blant Europas beste. Men Åge Hareides utvalgte spilte med en selvtillit og angrepsglede vi ikke har sett på lenge, og med hjerte nok til å sende bølgen mange runder rundt stadion - og publikum fornøyde hjem.

Håkon Opdal skal også ha sin del av æren. Norge var klart best, men ungarerne var ikke ufarlige. Brann-keeperen leverte avgjørende redninger på Zoltán Geras langskudd på 0-0, og da Tamás Hajnal lurte to nordmenn og dro seg helt gjennom på 1-0 tidlig i annen omgang.

Ungarn ble trykket tilbake helt fra start. Ungarerne sto farlig høyt, og de norske utfordret bakrommet konstant. Ørlite bedre timede løp kunne punktert kampen tidlig, men stadig kom flagget opp for hårfine eller tvilsomme offsideavgjørelser.

Som da Carew etter to minutter skjøt mellom beina på keeper etter at Steffen Iversen vant i lufta på John Arne Riises frispark fra egen halvdel. Med en motspiller hengende i trøya scoret han, men målet ble annullert for en offside som i beste fall var marginal.

De norske spilte seg stadig fram på kantene og kom til innlegg, og med litt bedre presisjon ville sjansene kommet tett. Carew skjøt utenfor etter å ha vendt bort en motspiller på Iversens stuss i det 12. minutt, og i det 22. minutt måtte Zoltán Vegh ta fram en feberredning for å holde Carews styring av Jarl André Storbæks langskudd ute av mål.

I stedet kom ledermålet på det etterfølgende hjørnesparket. Martin Andresens serve var presis, og ved lengste stolpe ruvet Steffen Iversen som knuste Zoltán Szélesi i lufta og skallet inn 1-0.

Carew burde doblet ledelsen da han i det 35. minutt brystet med seg et langt oppspill og var gjennom, men skuddet gikk svakt over mål.

Norges offensiv innebar en viss risiko bakover, og ungarerne viste et par ganger hvor farlige de skal være. Nærmest var de da Zoltán Gera i det 18. minutt fyrte løs fra 20 meter, men Håkon Opdal tok ballen i kroppen og ga corner. På overtid i omgangen kom Tamás Priskin til farlig avslutning i feltet, men skjøt over.

Ved pause måtte Åge Hareide bytte ut Iversen og Grindheim, som hadde vært to av de toneangivende spillerne, på grunn av skader. Han satte inn Daniel Braaten på topp og la om til 4-4-2, men Norge greide ikke å skape like godt trykk i den formasjonen.

Carew misbrukte en ny kjempesjanse etter fint forarbeid av Bjørn Helge Riise, men så måtte Opdal vise klasse for å nekte Hajnal utligningen.

I det 58. minutt var det Carews kjempekrefter som punkterte kampen. Han vant i lufta mot to ungarere på et langt oppspill, og hentet seg igjen raskt nok til å snappe nedfallsfrukten foran beina på keeper og trille ballen ut til Braaten. Han trillet den fra 20 meters hold i åpent mål.

Da sto bare to Carew-scoringer igjen før Norge hadde duket for en spennende høst.(©NTB)