Meny

IS ødelegger historiske ruiner i Nimrud

En video som ble publisert lørdag viser hvordan opprørsgruppen Den Islamske Stat (IS) ødelegger flere tusen år gamle kulturskatter i Nimrud i Irak.

En video som viser at militante fra den Islamske Stat (IS) ødelegger statuer, monumenter og bygninger i ruinfeltet etter den historiske byen Nimrud, ble publisert på et nettsted for sosiale medier lørdag.

Irinia Bokova, leder av UNESCO, FNs organ for kultur, har tidligere sagt at slike ødeleggelser er krigsforbrytelser.

Videoen viser at IS går løs på flere tusen år gamle monumenter med slegger, elektriske driller og elektriske sager, og ødelegger kulturskatter som er over tusen år gamle.

– Gud har æret oss her i den Islamske Stat, og hjulpet oss med å ødelegge alt som pleide å bli tilbedt ved siden av Gud i gamle tider. Se på oss her, all ære til Gud, vi ødelegger alle statuer og monumenter, sier en mann i filmen, som sier han er tilknyttet IS.

Les også: Irak: IS raserer oldtidsbyen Hatra

– Vi skal knuse de vantro

En annen mann sier at organisasjonen ønsker å fjerne alle tegn på polyteisme, og spre monoteisme, altså dyrking av én gud.

– Ved Gud, vi skal ødelegge alle tegn på polyteisme og vi skal ødelegge gravene og helligdommene til de som avviser (sjiamuslimer). Vi skal knuse de (kristne) korsene, og vi skal rive ned det Svarte Hus (Hvite Hus) i midten av Amerika, hjemmet til de vantro, truer mannen på vegne av IS.

Opprørsgruppen har tidligere plyndret byen for noen av verdens største arkeologiske og kulturelle skatter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: – Moské i Bergen kastet ut IS-tilhenger

Var hovedstad i verdens mektigste rike

Nimrud ligger i dagens Irak, og ble bygget cirka 1250 år før Kristus. Firehundre år senere ble byen hovedstad i det neo-assyriske riket, som strakk seg fra Irak til dagens Egypt, Tyrkia og Iran, og var verdens mektigste rike den gang.

Mange av de mest berømte monumentene fra Nimrud ble fjernet fra byen av arkeologer for flere år siden, og står utstilt på ulike museer verden over.

Ruinene etter den gamle byen står imidlertid igjen i Nord-Irak.

Les også: – IS kontrollerer fortsatt deler av Tikrit

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært