IS-offensiv mot palestinsk flyktningleir skaper stor uro

KØ: Innbyggere i Yarmouk står i kø for å få utdelt hjelp fra FNs nødhjelpsorganisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA). Bildet ble tatt 11. mars. Foto: Reuters / NTB scanpix
KØ: Innbyggere i Yarmouk står i kø for å få utdelt hjelp fra FNs nødhjelpsorganisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA). Bildet ble tatt 11. mars. Foto: Reuters / NTB scanpix

Den islamske staten (IS) har nå kontroll over 90 prosent av flyktningleiren Yarmouk utenfor Damaskus, ifølge en eksilgruppe. – En skam for hele verden, sier en FN-representant.

De 18.000 sivile palestinerne og syrerne som fortsatt bor i Yarmouk, har de to siste årene lidd under stadige angrep og mangel på nødhjelp. FN er ekstremt bekymret for hvordan de har det etter at IS innledet en offensiv mot leiren denne uken.

– Situasjonen i Yarmouk er en krenkelse av vår alles menneskelighet, en skam for hele verden, sier Chris Gunness, talsmann for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA).

Les også: – Canada vil bombe IS i Syria

– En test for verden

– Yarmouk er en test, en utfordring for verdenssamfunnet. Vi må ikke mislykkes. Troverdigheten til det internasjonale systemet står på spill, sier Gunness videre.

Ytterliggående islamister fra IS har de siste dagene kjempet mot lokale opprørere i Yarmouks gater. Mange av dem tilhører Aknaf Beit al-Maqdis, en militsgruppe bestående av syrere og palestinere som har tatt til våpen for å bekjempe regimet til president Bashar al-Assad.

IS har nå publisert bilder på nettet der de viser fram to halshogde menn som skal ha tilhørt militsen.

Lørdag kom det også meldinger om at leiren ble bombardert av det syriske flyvåpenet. Regjeringsstyrker har dessuten avfyrt granater mot områder der kampene mellom de ulike opprørsgruppene fortsatt pågår, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Les også: – IS kontrollerer fortsatt deler av Tikrit

– 21 drept

Mens gatekampene mellom IS og lokale militssoldater har rast, er det kommet få opplysninger om situasjonen for leirens innbyggere.

Lørdag opplyste imidlertid en representant for Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) at IS-krigere har drept 21 personer siden fredag, blant dem både militssoldater og sivile.

– Noen familier forsøker å komme seg ut av leiren, men med IS' snikskyttere på takene av høyhusene, er det svært vanskelig, sier Tayseer Abu Baker til Reuters på telefon fra Syria.

Han sier også at IS har bortført minst 74 personer fra leiren. Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Møtte motstand

IS-offensiven startet onsdag morgen, og etter få timer kontrollerte jihadistene flere hovedgater, ifølge SOHR.

Deretter greide andre opprørere å drive IS noe tilbake, men lørdag hadde IS greid å erobre 90 prosent av leiren, melder SOHR, som har et stort nettverk av kilder inne i Syria.

Yarmouk ligger bare 6 kilometer fra Damaskus sentrum og har i to år vært beleiret av syriske regjeringssoldater, noe som har ført til stor mangel på mat og medisiner og regelrett nød for sivilbefolkningen. Ifølge Amnesty International har over 100 mennesker sultet i hjel i leiren.

Flesteparten av leirens over 150.000 innbyggere har dratt, men fortsatt bor det 18.000 sivile på det 2 kvadratkilometer store områder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden