Johaugs perfekte gullplan

Therese Johaugs superrykk i Mördarbacken sikret hennes første VM-gull i skiathlon. Etter gulløpet var hun full av følelser.

Helgen før VM ble Johaug utklasset med nesten ett minutt av Charlotte Kalla i Östersund. Skremmeskuddet fra svensken gjorde at mange var spente på hva som ville skje i lørdagens 15 kilometer fellesstart med skibytte i Falun.

Sprintmester Marit Bjørgen var den største favoritten, men sviktet totalt. I stedet tok Johaug ansvar og knuste konkurrentene.

Etter nedturen i Östersund forsto Johaug at hun måtte gjøre noen grep. Sammen med landslagstrener Egil Kristiansen har hun jobbet mye med å få det tekniske på plass den siste uken.

– Etter rennet i Östersund gikk det en liten f ... i meg. Jeg ble forbannet, sur og irritert. Jeg syntes jeg hadde gått så teknisk bra på trening og så ville jeg nok altfor mye. Jeg har nok virkelig gått i meg selv og tatt tak i de små tingene som gjør at jeg går fort igjen, sa Johaug til NTB.

Les også: Programmet for Ski-VM i Falun

I toppform

Hun var suveren i åpningsrennet på Beitostølen i november, og fram til Davos leverte hun i toppklasse. I Tour de Ski måtte hun se seg slått av Bjørgen, men i NM var hun igjen best med gull på 10 kilometer fri teknikk. Høydeoppholdene i Seiser Alm ser også ut til å ha gitt ønsket effekt.

– Allerede på Beitostølen var det snakk om jeg var i for tidlig form, og folk trodde kanskje ikke at jeg kom til å heve meg til VM. Da er det ekstra morsomt å bevise overfor seg selv at jeg klarer å prestere når det virkelig gjelder.

– Jeg føler jeg har gjort en veldig god jobb. Jeg prioriterte få konkurranser og gikk kun ett renn i NM. Jeg har kjent at konkurranselysten har vært stort, fortalte 26-åringen fra Dalsbygda.

Les også: Landslagsledelsen har ingen indikasjoner på at Bjørgen er syk

Perfekt taktikk

For to år siden tok hun sølv i skiathlon i Val di Fiemme, men lørdag kunne hun juble over gull. Hun vant samme øvelse under verdenscupen i Falun i fjor.

– Jeg har gode minner fra løypa her i Falun, og jeg tok med meg bra med selvtillit fra løpet i fjor. Det er en løype som passer meg bra. For en gangs skyld var jeg veldig godt fornøyd med at jeg gikk et taktisk løp og gjorde den planen jeg hadde bestemt meg for.

Johaug bestemte seg for å vente til Mördarbacken på sisterunden før hun slo til. Hun kom alene inn på stadion og kunne begynne gullfeiringen på oppløpet. Astrid Uhrenholdt Jacobsen spurtslo Charlotte Kalla og sikret norsk dobbeltseier.

– Jeg visste at det sto mellom oss på slutten. Jeg bestemte meg for å prøve å spare krefter og gjøre et ordentlig rykk i den siste Mördarbacken. Da jeg kom inn i den, følte jeg at jeg hadde spart opp mye krefter. Jeg hadde utrolig gode ski, gikk på alt jeg kunne og fikk den luken jeg trengte.

Flere gullsjanser

VM i Falun kan bli et drømmemesterskap for Nansen-løperen. Hun har gullsjanser også på 10 kilometer fri teknikk og tremila i klassisk. I tillegg er Norge favoritter på stafetten.

– 10-kilometeren tirsdag blir et tøft løp. Da skal vi bare en gang opp den ordentlige Mördarbacken. Men det er en jobbeløype, og det er ingen ulempe for meg, sa Johaug.

Gullet i skiathlon var hennes tredje individuelle VM-tittel. Hun har i tillegg to stafettgull.

Personvernpolicy