Sønnen døde i kamp for IS – moren advarer andre foreldre

Christianne Boudreau opplevde enhver mors mareritt. Sønnen Damian Clairmont (t.h.) dro til Syria for å krige med IS, og ble drept. Foto: NTB Scanpix
Christianne Boudreau opplevde enhver mors mareritt. Sønnen Damian Clairmont (t.h.) dro til Syria for å krige med IS, og ble drept. Foto: NTB Scanpix

Da sønnen ble drept i kamper for IS, begynte Christianne Boudreau å engasjere seg for å hindre at andre foreldre skal måtte oppleve det samme.

I januar i fjor opplevde kanadiske Christianne Boudreau det hun aldri kunne ha forestilt seg da sønnen Damian Clairmont var liten.

Da fikk hun beskjeden om at 22 år gamle Damian var drept i kamp for Den islamske stat (IS) nær den syriske byen Aleppo.

Nå oppfordrer Christianne andre foreldre til å snakke med barna sine om hva IS er.

Les også: Hemmelige opptak fra livet under ISIL

Som seksualundervisning

Budskapet hennes til andre foreldre er enkelt: «Snakk med barna dine om IS før de gjør det.»

– Vi må begynne å bevæpne oss med kunnskap, bevissthet, utdanning og å være i stand til å håndtere disse spørsmålene og være i stand til å snakke med barna våre når de er i ung alder, sier hun til CNN.

– Vi gjør det samme med seksualundervisning og med narkotika, og dette er bare enda en ting som våre barn blir møtt med. En utfordring.

Les også: USA tror 20.000 fremmedkrigere har reist til Syria

Konverterte til islam

Hun husker sønnen som en omsorgsfull og varm, liten gutt. Det endret seg imidlertid da han begynte på high school.

Han havnet i problemer med jevnaldrende, og ble tilbaketrukket. Rett etter sin egen 17-årsdag forsøkte han å ta sitt eget liv.

Senere konverterte han til Islam.

– Jeg så at det begynte å skje positive endringer. Han ble sosial igjen. Den Damian jeg kjente da han var mye yngre, begynte å komme tilbake. Han var sosial og rolig. Han drakk ikke og brukte ikke narkotika. Det var mange positive endringer, forklarer Bodreau.

Les også: Advokatens bønn til terrormistenkt: – Meld deg!

Sa han studerte i Egypt

Men da sønnen flyttet for seg selv, ble moskeen byttet ut med radikalt innhold på nettet. Hun fikk erfare at når ungdom først har blitt radikalisert på nettet, er det lite som kan motvirke det.

Damian Clairmont flyttet etter hvert til Egypt for å studere arabisk.

Det trodde i hvert fall moren.

I 2013 troppet kanadisk sikkerhetspoliti opp på døren, og fortalte at Clairmont var i Syria og kjempet med IS. Og i januar 2014 fikk hun altså budskapet om at sønnen var drept.

Les også: Naboer til terrormistenkt frykter økt muslimfrykt

– Stor feil som foreldre

Tiden etter at hun fikk vite at sønnen var drept, har vært tung.

– Vi befant oss i et desperat, svart hull av traumer og visste ikke hvordan vi skulle komme oss fra det, og jeg var livredd for at sinnet ville være så sterkt at de ikke ville takle det. Jeg fryktet at de ville følge i hans fotspor, sier Boudreau.

Hun har den siste tiden viet mye tid til organisasjonene Hayat Canada og ExtremeDialogue.org, som forsøker å bekjempe radikalisering.

– Det største problemet vi har er at foreldre ofte ønsker å legge skylden på andre.

– Vi ønsker å tro at barna våre er trygge og at det aldri kunne ha skjedd med oss. At det alltid er noen andre det kommer til å skje. Det er en stor feil vi alle gjør som foreldre, sier Christianne Boudreau.

Personvernpolicy