NRK: – Etterlyst kvinne fortalte om terrorplaner

Den norske kvinnen (19) som er mistenkt for å ha planlagt en selvmordsaksjon, har fortalt bekjente i Norge om planene, melder NRK. Tre av venninnene hennes skal oppholde seg hos IS i Syria.

Etter det NRK erfarer befinner også 19-åringen seg i Syria. Selv sa hun til TV 2 torsdag at hun er i Tyrkia, hvor hun skal lære seg arabisk. I den samtalen avviste hun også at hun planlegger å sprenge seg selv i lufta og beskrev opplysningen om selvmordsanksjonen som «latterlig».

Oransje varsel

Men ifølge NRK skal hun altså ha informert folk i Norge om nettopp slike planer.

Politiets sikkerhetstjeneste, som sendte ut et såkalt oransje varsel om kvinnen via Interpol, vil ikke si hvordan de fikk vite om terrorplanene. Et oransje varsel er opplysninger om en person eller hendelse som utgjør en overhengende og alvorlig fare for samfunnssikkerheten.

Ifølge den svenske avisen Expressen har kvinnen nylig har reist til Syria for å få våpentrening.

Bakgrunn: – PST advarer om norsk kvinne

Gift i Raqqa

Dagbladet skriver fredag at tre gode venninner av 19-åringen befinner seg i Syria, i områder kontrollert av ekstremistgruppen Den islamske stat (IS).

Én av de tre er en norsk-pakistansk 24-åring fra Oslo. Hun bor ifølge avisens opplysninger i Raqqa, som er IS' viktigste by. I Raqqa skal venninnen ha blitt gift med norskchileneren Bastian Vasquez fra Skien, som antas å ha en lederrolle i opprørsgruppen.

Avisen får bekreftet opplysningene fra flere kilder i og rundt det islamistiske miljøet.

Les også: Terrormistenkt kvinne: – En latterlig påstand

Søstre

Den etterlyste Oslo-kvinnen skal også ha hatt mye kontakt med to norsksomaliske søstre, som reiste til Syria i oktober 2013, ifølge avisen. De fire unge kvinnene skal ha vært sammen i en rekke sosiale sammenhenger hjemme i Norge.

Dagbladet får opplyst at tre av dem, inkludert den etterlyste kvinnen, tilhørte miljøet rundt den muslimske gruppa Islam Net, som flere ganger har fått kritikk for bånd til radikale religiøse ledere.

Dagbladet har ikke fått kontakt med noen av de fire kvinnene. Vasquez' forsvarer, John Christian Elden, sier han ikke er kjent med mannens nåværende familiesituasjon. PST vil ikke kommentere saken overfor avisen.

Personvernpolicy