– PST advarer om norsk kvinne

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at han verken kan bekrefte eller avkrefte opplysningene. Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at han verken kan bekrefte eller avkrefte opplysningene. Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Norsk politi skal ha advart svenske myndigheter om en kvinne som nylig skal ha reist til Syria for å motta våpentrening og delta i kamphandlingene, ifølge den svenske avisen Expressen GT.

Kvinnen, som ifølge TV 2 skal være i 20-årene, skal nylig ha giftet seg, og fortalt sine nærmeste at hun skulle reise til Tyrkia med mannen. Ifølge GTs opplysninger planla hun egentlig å slutte seg til IS i Syria.

PST tror ifølge avisen at den norske kvinnen har mottatt våpenopplæring i Syria, og «ønsker å gjennomføre et angrep i form av en selvmordsaksjon».

Utvikling: Moren: – Terrormistenkt norsk kvinne er i Oslo

PST vil ikke kommentere

PST skal ikke vite hvor eller hvordan angrepet kan skje, ifølge avisen. Målet med å varsle svenske myndigheter er å gjøre dem i stand til å treffe nødvendige tiltak om den norske kvinnen skulle dukke opp i Sverige.

GT har fått tilgang på varselet PST har sendt ut gjennom den internasjonale politiorganisasjonen Interpol. Avisen har snakket med en slektning av kvinnen, som tviler på politiets opplysninger.

– Jeg tror ikke hun er der for å trene med våpen. Jeg har aldri hørt henne snakke om IS, sier slektningen, som er svært urolig for kvinnen, til avisen.

Avisen har også vært i kontakt med seniorrådgiver ved kommunikasjonsavdelingen til PST, Martin Bernsen, som hverken vil bekrefte eller avvise at kvinnen er etterlyst.

– Dette er ikke offisiell informasjon, sier han.

– Vi har ingen kommentar til denne saken, sier PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen til NTB.

«Oransje melding»

Advarselen via Interpol skal ifølge GT være en såkalt «oransje melding». Dette er advarsler om potensiell trusler mot offentlig sikkerhet og trygghet, et varsel om en hendelse, person eller skjult våpen.

Landet som sender ut slike avgjør om den skal offentliggjøres, sier kommunikasjonssjef Rachel Billington ved Interpol til den svenske avisen. Også svensk sikkerhetspoliti er sparsomme med opplysningene om den norske advarselen.

– Vi går ikke ut med informasjon om personer som er aktuelle for vår del, sier gruppesjef ved den nasjonale avdelingen ved politiets internasjonale seksjon, Johan Sone, til GT.

Ifølge Dagbladet har rundt 150 personer med norsk tilknytning reist til Syria og sluttet seg til IS.

Personvernpolicy