Obama: – Vi er i krig mot folk som har forvrengt islam

President Barack Obama talte onsdag på konferansen om bekjempelse av voldelig ekstremisme i Washington. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)
President Barack Obama talte onsdag på konferansen om bekjempelse av voldelig ekstremisme i Washington. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)

Terroristene taler ikke på vegne av verdens én milliard muslimer, fastslår USAs president Barack Obama.

Han talte onsdag på en konferanse om bekjempelse av voldelig ekstremisme i Washington. 60 land deltar på møtet, hvor utenriksminister Børge Brende (H) skal representere Norge.

I talen argumenterte Obama for at ekstremistgrupper som al-Qaida og Den islamske staten (IS) har lite å gjøre med religionen islam.

– De er ikke religiøse ledere, de er terrorister. Vi er ikke i krig med islam, men mot folk som har forvrengt islam, sa presidenten.

Propaganda

Obama er blitt kritisert for å ikke å si tydelig at terrorangrepene i Paris og København ble begått av «islamske radikale».

Ordbruken er imidlertid svært bevisst, og presidenten gjør det klart at han ønsker å motvirke budskapet som terrorgruppene vil fremme. Å knytte dem direkte til religionen islam, innebærer i praksis en aksept av gruppenes egen propaganda, mener Obama.

– De prøver å fremstille seg selv som religiøse ledere og hellige krigere, sa han i talen på konferansen.

Samtidig oppfordret han islamske ledere til å bidra i kampen mot voldelig ekstremisme. De må gjøre mer for å diskreditere forestillingen om at vestlige land forsøker å undertrykke islam, fremholder Obama.

Sosiale medier

Blant de andre deltakerne på konferansen er FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Paris' ordfører Anne Hidalgo og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Børge Brende, som skal representere den norske regjeringen, understreket nylig betydningen av å bekjempe terrorgruppers virksomhet på sosiale medier. Han pekte særlig på IS, som også er kjent under navnet ISIL.

– Hvor viktig dette er, illustreres av at ISIL har 90.000 publiseringer på sosiale medier hver eneste dag, sa Brende til NTB.

– Trenger andre fortellinger

Sammen med toppolitikere fra en rekke land har også borgermester Jacob Bundsgaard i den danske byen Aarhus deltatt på den tre dager lange konferansen. Han har fortalt om den såkalte Aarhus-modellen, hvor ulike avdelinger i kommunen og politiet samarbeider for å hindre radikalisering av ungdommer.

– Vi må få mer oppmerksomhet rundt hvordan vi skaper motfortellinger til fortellingen som terrororganisasjonene bruker til å rekruttere unge mennesker, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Barack Obama sa i sin tale at kampen mot terrorisme i stor grad er en kamp om hjerter og sinn. De som sprer propaganda, finansierer terror og rekrutterer andre til voldelige grupper, må bekjempes, understreket presidenten.

Personvernpolicy